МОН обяви отговорите от миниматурата по БЕЛ в 7-и клас (ТЕСТ+ОТГОВОРИ)
9

МОН обяви отговорите от миниматурата по БЕЛ в 7-и клас (ТЕСТ+ОТГОВОРИ)

Тестът и отговорите от миниматурата по български език и литература в седми клас са качени на сайта на просветното министерство.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 56 824 седмокласници. Учениците трябваше да се справят с два модула, от които могат да съберат максимално 100 точки, които да участват в бала им за прием в гимназия. В първия модул трябваше да се справят с 25 задачи, от които могат да събрат максимум 65 точки. За първите 16 трябваше да прочетат текст и да отговорят на отворени и затворени въпроси към него. Най-много точки носеше 17-а задача – 14. За да получат максималния брой, седмокласниците трябваше да поправят в кратък текст 14 правописни или пунктуационни грешки, или пък такива, допуснати при членуване. Оставащите въпроси, бяха свързани с изучавани литературни произведения в 6-и и 7-и клас. Шест от тях бяха затворени. На 24-ия трябваше да познаят за кой герой се отнася дадена характеристика, като за всеки правилен отговор получават по точка. Последната задача пък може да им донесе 6 точки. Седмокласниците трябваше да напишат 3-4 изречения, в които да обяснят какво внушават стиховете от Ботевата творба „На прощаване в 1868 г.“, използвайки цитата „като брата си ще станат –силно да любят и мразят…“. На втория модул кандидат-гимназистите писаха преразказ върху „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви. Ако са се справили, могат да получат максимум 35 точки.

Вторият задължителен изпит за седмокласниците по математика ще се проведе на 17 юни (сряда) при спазването на същите мерки. Резултатите от миниматурите ще бъдат обявени до 29 юни. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.