МОН качи миниматурата по БЕЛ в 7-и клас (ТЕСТ+ОТГОВОРИ)
8

МОН качи миниматурата по БЕЛ в 7-и клас (ТЕСТ+ОТГОВОРИ)

Тестът и отговорите от миниматурата по български език и литература в седми клас са качени на сайта на просветното министерство.

В първата част националното външно оценяване съдържаше 25 задачи. От тях 18 със структуриран отговор, 6 с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор.

Няколко задачи предизвикаха коментари на родители и ученици. В задача 17 седмокласниците трябваше да откриват 14 грешки. Една от тях е „лесно приносима“, където учениците трябваше да поправят „и“ с „е“, за да бъде правилно изписана думата. Споровете обаче бяха около това дали „лесно преносим“ се пиша слято или разделно. За да всеки случай, в отговорите от МОН посочват, че ще признават и двата варианта. „Независимо от това, че в текста словосъчетанието лесно преносима не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език (виж. 55.6 и 53.17.1), за вярно ще се приема и леснопреносима.“, пишат със звезда в края на бланката с отговори.

Коментари предизвика и предходната задача, в която учениците трябваше да познаят вида на килим по неговите мотиви. Родители коментираха, че не всички училища са имали възможност да принтират тестовете цветно. От МОН обаче посочиха, че цветът на изпитната бланка не влие на правилното отговаряне на задачата.

Във втората част на изпита седмокласниците писаха преразказ по приказката „Богатството на момъка“ на Георги Русафов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.