Социалните помощи на родителите, които не вземат мерки децата им да присъстват редовно в училище, ще бъдат спирани за дълго. Конкретно как да става това се консултира с народните представители и механизми за повече принудителни мерки към родителите ще залегнат в предложения за промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи.

Това съобщи в Хасково на дискусията „Европа в нашия дом“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него сегашните глоби по Закона за предучилищното и училищното образование не винаги се налагат. Кметовете понякога се въздържат, а понякога глобите са несъбираеми, призна просветният министър.

Голям проблем за образователната система ставал и т. нар. „скрито отпадане“ на деца от системата. Това са случаите, в които децата не са отписани от системата, но фактически не са усвоили никакви знания.

Министър Вълчев припомни, че в системата са били записани обратно над 40 000 ученика, за което са работили над 11000 души от различни институции. Важно е контролът над тези деца да продължи и след началото на учебната година, а не само да се прави активна кампания преди нейното начало, допълни той.

Домакина на форума „Европа в моя дом“ беше областният управител на Хасково Станислав Дечев, а сред гостите бяха евродепутатът Ева Майдел и депутата Делян Добрев. В дискусията с основна тема образование участваха директори на училища, педагози, инспектори и синдикалисти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МОН дава 700 000 лв. за първия кампус в Студентски град

Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

Мусаката най-скъпа в Германия, кебапчето на Острова над 3 евро

Над 100 родни кръчми хранят българите в чужбина (ТЕМАТА)

Мусаката най-скъпа в Германия, кебапчето на Острова над 3 евро

Над сто са най-известните родни кръчми в Европа и Новия свят, които гостят българи и чужденци. Най-много сънародници се радват на популярни ястия във Великобритания - близо 20 ресторанта се развиват от наши предприемачи. В Германия, където също има голяма българска диаспора, работят 14 кръчми. Бизнес в храненето развиваме още в Испания, Гърция и Белгия, показа справка на „Монитор“.

Авансово под липите правят рибно изложение

Почти три седмици преди Никулден, на 16 ноември, когато църквата чества светия апостол и евангелист Матей  в Стара Загора ще се проведе изложение  „Обичам българска риба“, като насред новия парк „Артилерийски“ от 12 щанда ще се предлагат пресни шарани, калкани, акули, морски лястовици, сомове и други видове риби и миди.