Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

В проекта е предвидено в него да има велоалея, няколко фитнеса на открито, споделено пространство за учене, кафене, пейки, а всички те ще бъдат заградени с ограда с два входа. За автомобилите на студентите ще бъде направен паркинг. Той обаче няма да бъде подземен, както е било едно от предложенията за реализация, тъй като той оскъпява реализацията му. „Ще направим първия кампус. Нашият ангажимент беше за по-евтиния вариант и сигурно ще го финансираме, защото по-скъпият с подземен паркинг ще излезе около 2 млн. лв.“, уточни Вълчев.

По време на дискусията представители на студентските съвети в страната посочиха, че лошите условия са проблем за всички тях, а ремонтираните блокове на общежитията са кът и в тях влизат само чужденци или студенти с връзки. Просветният министър пък посочи, че според справка на МОН от всички 140 блока, през последните на цялостен или частичен ремонт са подложени 117 сгради. Недостигът на места в някои вузове също бе посочен като проблем от студентите и поискаха нови блокове. Според просветния министър обаче през следващите години няма да има нужда от толкова много място, тъй като заради намаляването на приема в университетите, няма да има толкова много студенти.

За да подпомогнат условията на общежитията, по време на дискусията бе направено предложение средствата от депозитите, които студентите дават в началото на всеки семестър, да бъдат използвани и за ремонти дейности по стаите, а не само за общите част, както е регламентирано сега. Просветният министър сподели, че би подкрепил това предложение. В някои вузове или отделни блокове обаче вече прилагат тази практика.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без лекции и парти в общежитията за празника на БГ студенти в Германия

Без лекции, речи от президента и парти в общежитието или навън са само част от дейностите от програмата на българите в чужбина по случай студентския празник в Германия. Техните колеги от Англия пък организират голямо събитие, като печалбата от него даряват за благотворителна кауза.

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза екоминистърът Нено Димов пред Канал 3.