Момиче обяви косата си на търг, за за помогне на болна учителка
3

Момиче обяви косата си на търг, за за помогне на болна учителка

Ученичка от Велико Търново продава косата си на търг, а парите ще дари за лечението на болна учителка.

Искра Райкова е на 16 години и учи в Природоматематическата гимназия в старата столица. Косата е нейната гордост и от дете досега тя никога не я подстригвала късо, а само я намалявала с по няколко сантиметра. Преди дни момичето научава, че се набират средства за лечение на учителката от СУ „Ем. Станев” Цветанка Пенчева, на която е необходимо да се направи животоспасяваща операция в чужбина. Без изобщо да се замисли 16-годишната ученичка решава да отреже косата си и да я обяви на търг с наддаване. А парите да бъдат предадени за лечението на учителката. Искра споделила идеята с майка си Анелия Владимирова, която я подкрепила. „Бях учудена, но в същото време и силно очарована от решението на Искра. И дано да има повече такива случки в нашата държава и повече такива деца, готови да откликнат и да помогнат на нуждаещите се”, сподели пред „Телеграф” / „Монитор” майката Анелия.

Когато тя попитала дъщеря си няма ли да е мъчно за косата, които толкова години не е отрязвала толкова къса, Искра без да се замисли отговорила: „Тя ще порасне пак, а тези пари са много необходими точно сега за лечението на г-жа Пенчева.”

След публикуването на съобщението за предоставената на търг коса, много хора са се обаждали на майката Анелия да поздравятдъщеря и за взетото решение. Досега обаче все още нито един не е предложил да учатва в търга с конкретна сума за купуване на косата. Въпреки това Анелия и дъщеря и Искра не губят надежда, че и това ще стане.

За онези, които проявят интерес косата на тийнейджърката е с дължина над 30 см. и с тегло 150 грама. Цената и е естестена, като тя никога не е третирана с маша или с преса. Проверка в интернет показва, че подобна коса се купува на цени от 500 до 2000 лв. за килограм. Единственото условие е косата да е с дължина не по-малко от 45 см. Въпреки това, с оглед благотворителната цел на търга дано да се намери купувач и на косата на 16-годишната Искра, макар тя да е малко по-къса.

Междувременно колегите на нуждаещата се от средства за лечение в чужбина учителка Цветанка Пенчева, са подели инициатива за събиране на така необходимите средства. В разпространения от тях призив се казва: „Всеки от нас може да бъде глътка надежда и причина за това тя да е с нас и да ни огрява със слънчевите си усмика и душа. Молим за Вашата съпричастност.” Дарителници са разположени в Езиковата школа „Магнаура” и в Природоматиматическата гимназия във Велико Търново, Който желае да помогне със средства на обявената банкова сметка.

 

Първа инвестиционна банка

IBAN  BG05FINV91501317517474

Титуляр: Цветанка Петрова Пенчева.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.