0

Ш ествие с мощите на свети Димитър Басарбовски тръгна по улиците на Букурещ, за да се спаси населението от епидемията от COVID-19. Не за първи път тленните останки на светеца българин от русенското село Басарбово се изваждат от Патриаршеската катедрала за лития в трудни времена, когато румънският народ е подложен на изпитание.

Шествие с мощите на свети Димитър Басарбовски тръгна по улиците на Букурещ, за да се спаси населението от епидемията от COVID-19. Не за първи път тленните останки на светеца българин от русенското село Басарбово се изваждат от Патриаршеската катедрала за лития в трудни времена, когато румънският народ е подложен на изпитание.

И в световната история има безброй случаи, когато Църквата изправя мощи и икони срещу бедствия и отправя молби за чудо и избавление на човешкия род. Днес сме забравили тези времена, но пандемията от коронавирус ни ги припомни. Румънският патриарх Даниил се вслуша в гласа на вярващите за помощ от светеца българин, който закриля Букурещ от два века и половина.

Сведенията за Димитър Басарбовски са оскъдни, но все пак дават представа за земния му път. Роден е в село Басарбово и от малък решил да се посвети на Бога. Веднъж по невнимание стъпил в гнездо с птички и после три години не обувал крака си за наказание. Тази случка го подтикнала да търси уединение и Димитър се оттеглил в скалните ниши край родното си село. Дните му минавали в пост и молитви. Той непрекъснато изтощавал тялото си и чакал с нетърпение, както всички монаси исихасти, щастливия ден, когато ще се срещне с Бога. Щом усетил, че смъртта му наближава, легнал на брега на реката между два камъка и предал Богу дух. Заради монашеските му подвизи тялото му останало нетленно. Дълго време останките лежали там, докато придошлите води не ги отнесли. Една нощ Димитър се явил насън на болна девойка и й казал къде да го търсят. На следващия ден бил открит, а момичето оздравяло. Тленните му останки били положени в църквата в Басарбово и изцелили много хора и извършили безброй чудеса.

В житията на преподобния Димитър се разказва, че когато през 1774 г. свършила една от руско-турските войни, руският генерал Пьотр Салтиков взел със себе си мощите от Басарбово, за да ги отнесе в Русия и предпази от поругаване. Тук има спор дали истинският преносител на мощите е Пьотр Салтиков или генерал-фелдмаршал Иван Салтиков. Генералът бил помолен от преводача си Димитър Мент - чифликчия от Букурещ с български произход, да ги подари на Влахия. На 13 юли 1774 г. мощите на Димитър Басарбовски били поставени в църквата „Св.св. Константин и Елена“ в Букурещ, където са и до днес. Първото чудо, което извършили, е спасяването на Букурещ от чумна епидемия.

Историята за пренасянето на мощите в Букурещ е известна, но по-малко се знае у нас как светецът е вършел чудеса в трудни за румънския народ времена. Информация за това дават автори от северната ни съседка. Те описват голямата епидемия от бубонна чума през 1812 г.- 1813 г., когато във Влашко умират 90 000 души. Нямало ефективно лечение, а в началото на XIX век в Букурещ имало само две болници. На обикновените граждани на столицата било разрешено да напуснат града едва след 1 август 1813 г. Крайно изтощени от бедствието, жителите потърсили помощ от мощите на Димитър Басарбовски. Те били изнесени от църквата, шествието минало по улиците на града и чумата спряла.

Това не е единствената епидемия, когато мощите на Димитър са помагали на населението на Букурещ. Описва се и друг случай. През 1831 г. избухва ужасна епидемия от холера. Когато били изчерпани всички средства за предотвратяване на разпространението на епидемията, била потърсена помощ от Димитър Басарбовски. По искане на генерал Павел Киселев, временен управител на Молдова и Влашко, мощите били изнесени. Вярващите паднали на колене пред тях и произнесли горещи молитви за спиране на епидемията. След това броят на мъртвите започнал да намалява и холерата изчезнала.

Споменава се също и за чудо, извършено по време на голяма суша през 1827 г., когато населението било изправено пред глад. Мощите са изнесени и след шествието и отправените молитви веднага завалял дъжд. Димитър Басарбовски е канонизиран за светец от Румънската православна църква през 1955 г. Той се почита на 27 октомври.

Литията спря

на три места

Литията с мощите на Димитър Басарбовски за спиране на коронавируса не бе обявена предварително заради извънредните мерки в Букурещ. От Румънската патриаршия съобщават, че шествието е тръгнало на 5 април от Патриаршеската катедрала и се насочило към Общинската болница. След това е минало по маршрута болницата „Виктор Бабеш“ - института „Матей Балш“ – площад „Викторией“ – площад „Университате“ – площад „Унири“ – Патриаршеската катедрала. Шествието спира на три места, където свещеници са отправили молитви за спасение от болести и спиране на коронавируса. Не е съобщено за следваща лития, но е възможно мощите да бъдат изнесени отново до болници в Букурещ, където се лекуват пациенти с коронавирус.

Подобни шествия се правят и на други места в Румъния. В Сучява са изнесени мощите на Свети Йоан Нови на 31 март и са обиколили няколко квартала в града, но без да спират. Съобщава се и за лития с мощите на Света Параскева в Ботошани и други населени места в окръга. Призовават се хората да излязат на прозорците или балконите си, за да ги видят и да се помолят за спасение.

Монаси и свещеници в България също са на мнение, че организиране на общи молебени и литийни шествия с изнасяне на чудотворни икони и мощи за прекратяване на епидемията от коронавируса може да помогне. Посочват се исторически факти като доказателство, че през вековете литийни шествия с реликви са носели спасение на градове и държави от сполетели ги нещастия – земетресения, смъртоносни болести, суша.