Може ли да се предпазим от страшни болести с по една ябълка на ден?

Може ли да се предпазим от страшни болести с по една ябълка на ден?

Прочутата фраза „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ се е родила през 1913 г. и се основава на поговорка от Пемброкшир, възникнала през 1866 година.

Добавянето на ябълки към менюто може да помогне наистина за подобряване на няколко аспекта от здравето.

Една от ползите при консумацията им е, че плодът е питателен и често се използва в диети. Една средна ябълка от 182 грама съдържа 25 грама въглехидрати, 4 грама фибри, 14% от необходимия дневен прием на витамин С, както и останалите елементи - калий, витамин К, мед и витамините A, E, B1, B2 и B6.

Редовната консумация на ябълки помага при предотвратяването на запек и различни стомашни заболявания. Ябълките са полезни за сърцето. Консумацията им е се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Една от причините може да е, че те съдържат разтворими фибри - вида, който може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Ябълките могат да ни предпазят и от развитие на диабет тип 2. Една ябълка на ден понижава с 28% риска от диабет тип 2, в сравнение с яденето на никакви ябълки. Дори яденето само на няколко ябълки седмично има подобен защитен ефект. Възможно е полифенолите в ябълките да предотвратяват увреждането на тъканите на бета-клетките в панкреаса ви. Бета- клетките произвеждат инсулин в тялото и често се увреждат при хора с диабет тип 2.

Плодът има и пребиотични ефекти. Съдържанието на пектин, вид фибри, е причина да действа като пребиотик.

Ябълките са полезни при анемия, тъй като са богат източник на желязо. Анемията е недостиг на хемоглобин в кръвта, който може да бъде установен чрез увеличаване на приема на желязо, което е неразделна част от метаболизма на червените кръвни клетки.

Могат да ни предпазят и от две от най-страшните болести - на Алцхаймер и Паркинсон.

Антиоксидантните ефекти на всички фитонутриенти в ябълките със сигурност помагат за намаляване на болестта на Алцхаймер, тъй като дегенерирането на мозъка, водещо до болестта на Алцхаймер, е свързано с активността на свободните радикали.

Ябълките увеличават количеството ацетилхолин в мозъка, което е свързано с концентрация, разрешаване на проблеми и памет.

Източник: marica.bg

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.