Моят град е вашата столица

Моят град е вашата столица

Софиянците били най-лошите шофьори. Рискови. Невъзпитани.

Ами то вече всеки е софиянец. Язък за проучването. София е с 2 млн. жители, при положение че сме малко над 7 млн. в цялата страна. И така излиза, че всеки втори е столичанин. И всеки втори е калпав шофьор. Ами ние това си го знаем. И само за информация повечето урбанизирани столичани ползват градски транспорт и метро. Наследствените столичани не карат стари „спортни“ коли, с които газят по пешеходните пътеки, спират в полянките и засичат по светофарите. Новодошлите преди 50-60 години и техните наследници няма как да са кой знае колко възпитани. Работници в каменоломните и стоманолеярните са взимали апартаменти и гражданство и бързо са станали софиянци и са възпитали деца, които не се различават много от тях. А тези деца днес се наричат софиянци. Софиянци няма. Има просто по-добре възпитани жители на този град.

След 1944 година единствените софиянци са били свинари от провинцията, които са се нанесли в апартаментите на тогавашната избита аристокрация. Има някои култивирали се от тях, но са много малко. Това са онези работливи хора, които се прибират вечер с метрото. Останалите са млади симпатяги, които до преди година са водели летоброенето си преди и след голямата жътва и са прекарвали времето си в кафенето на мегдана, а година по-късно вече са пренесли селяндурския си манталитет в някой голям град, в случая в София и смятат, че щом са набили Иван на Пешо, значи могат да правят същото и в космополитен град. Ами не може, но няма и кой да ги спре. И селянията е повсеместна. И става все по-голяма. Хората се движат свободно из цяла Европа, не можеш да ги спреш да правят същото и в една държава. Всички сме от село, ама на някои много им личи. И да не се впускаме в клишетата, че хората, които обработват земя, не са лоши, а са просто селяни, а тия дето са прости, те са селяндури. Това, че някой копае калта, не го прави по-хрисим. Просто така ни се ще да си мислим, защото си спомняме за нашите баби и дядовци, които са садили дини, а като истински столичани ние сме прекарвали летата си при тях на село. Но днешните селяни нямат нищо общо с нашите баби и дядовци. Те не копаят на нивата. Те пият просто по-гадна бира в селското кръчме и намират връзка, с която да станат шофьори на някоя фирма и да разкарват домати по магазините в София и стават софиянци. И не че е кой знае колко голям престиж да живееш в столица като София, но пък те го приемат като връх в живота си, като сбъдната мечта. И не попиват от столичното, а започват да го цапат със селското си. Псуват по светофарите, засичат, наглеят, слизат да се бият. Смятат, че са си на селския площад или на мерата. Моят град е вашата столица, а вашата столица скоро ще стане моето село. Защото никой не взима добрия пример, а разваля вече изграденото. Дали ще е възпитание, дали ще е манталитет, дали ще е пейка пред блока.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.