0

Б лизо 40 изящни произведения в богатите багри на природата – дървопластика, живопис и колажи върху дърво, е събрала експозицията „Фрагменти от есента“ на известния художник Васил Василев в столичната галерия „Европа“ на ул. „Леге“ 3.

Близо 40 изящни произведения в богатите багри на природата – дървопластика, живопис и колажи върху дърво, е събрала експозицията „Фрагменти от есента“ на известния художник Васил Василев в столичната галерия „Европа“ на ул. „Леге“ 3.

„Вдъхновявам се от този сезон заради много неща:

и заради мъдростта, натрупваща се с годините, която той символизира, и заради меката топлина на гроздето, което се превръща във вино“, обяснява многоликият творец.

Днес легенда в модния дизайн, през 80-те години Васко Василев полага основите на младежкия стил в облеклото, който завладява улицата с неговата марка „Студио В2“. За образците от спортните му колекции пред ЦНСМ се извиват опашки. Но през цялото време той флиртува и с музите на изящните изкуства. Казва, че вече е изгубил бройката на самостоятелните си изложби живопис у нас и в чужбина, но със сигурност са над 50. А обикнатите от него мотиви, които неизменно присъстват в картините му – ангели, светци, църкви, лица от иконите, библейската ябълка на изкушението и познанието, са осъществени с изключително внимание към детайла. „Като стилистика се опитвам да интерпретирам чисто българските художествени традиции, а темите са опит да създам някакво ново внушение за естетика на прастарите библейски, житейски, философски и всякакви други постулати, за да достигнат до хората и да ги обогатят. Това е смисълът на моя живот“, категоричен е маестрото.

Творбите на Васко Василев са създадени умишлено като обекти за съзерцание, за доставяне на духовно удоволствие. Специфичната си техника той нарича апликация върху дърво, а личният му маниер в живописта (във „Фрагменти от есента“ тя е изпълнена също върху дървени плоскости) се характеризира с наслагването на различни фактури – хартия, велпапе, напластени бои и т.н. Меките земни тонове са онези, които някога властваха и в модата на „българския Бенетон“, но тогава колоритът бе внушен по-скоро от изискванията на всекидневието, а сега – единствено от чувството му за красота и хармония.

Миналата година Василев направи изложба в Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“, която бе почти напълно разпродадена, така че сега във „Фрагменти от есента“ са включени най-новите му работи. Около 1 месец е отнело на автора изработването на голямоформатната апликация върху дърво „Възнесение“ - своеобразен емоционален център на експозицията, която може да бъде видяна до 4 ноември. Творбата е знакова за изобразителния свят на Васко, повлиян от българските народни приказки с представите за Горната и Долната земя, змея, Богородица, ангелите, строителството на храмове...

Васил Василев е двукратен носител на годишната награда за дизайн на СБХ, на „Златна игла“ за цялостно творчество, на приза на фондация „Пиер Карден“ за принос в развитието на младежката мода и на още куп арт отличия. Самостоятелни изложби живопис е имал в Русия, Италия, Германия, Франция, Канада и др.