0

Б ританската марка MINI, която в средата на 90-те години на миналия век стана част от германския концерн BMW Group, празнува 20 успешни години от производството на първото модерно MINI в завода на марката в Оксфорд. От 26 април 2001 година досега във Великобритания са произведени повече от 5 милиона първокласни автомобила MINI, създадени за радост на почитателите на модерната интерпретация на класическия стил и за чисто удоволствие от шофирането.

Британската марка MINI, която в средата на 90-те години на миналия век стана част от германския концерн BMW Group, празнува 20 успешни години от производството на първото модерно MINI в завода на марката в Оксфорд. От 26 април 2001 година досега във Великобритания са произведени повече от 5 милиона първокласни автомобила MINI, създадени за радост на почитателите на модерната интерпретация на класическия стил и за чисто удоволствие от шофирането.

Концептуалната версия на MINI Cooper е представена на автомобилното изложение във Франкфурт през 1997 г. Тя предлага поглед към ново поколение на този уникален малък автомобил от Великобритания. Той е модерна интерпретация на традиционната концепция на автомобила и за първи път съчетава класическите черти на своя предшественик с изискванията към модерен автомобил на прага на XXI век.

Серийната версия на MINI Cooper е представена за първи път през ноември 2000 г. на автомобилното изложение в Берлин. В началото на 2001 година в завода в Суиндън стартира производството на части от каросерията на MINI. Малко по-късно, на 26 април 2001 година, първото съвременно MINI излиза от производствената линия в Оксфорд. Само година по-късно ориентираната към бъдещето интерпретация на оригинала е при дилърите като MINI One с максимална мощност 90 конски сили и MINI Cooper със 115 к.с.

Моделите са със задвижване на предните колела, напречно разположени 4-цилиндрови задвижващи агрегати, къси надвеси на каросерията и достатъчно място за четирима. И докато външните размери на автомобила вече са пораснали, отговаряйки на съвременните изисквания за вътрешното пространство, дизайнът на новия модел ясно запазва характерните пропорции за марката, както и типичните дизайнерски елементи в предницата, задницата и отстрани. По този начин се изгражда ясно разпознаваема връзка между класическото Mini и новото MINI.

В същото време произвежданото в Оксфорд MINI се откроява като първият премиум автомобил в компактния сегмент – статус, уникален за автомобил от този клас, отразяващ високото ниво на безопасност, както и безкомпромисния стандарт на качество съгласно стандартите на BMW Group. Новото MINI поставя нови мащаби с изненадващо пъргавата си управляемост. Моделът върви по стъпките на класическото Mini, но сега с повече темперамент, благодарение на най-модерните технологии за задвижването и окачването.

За много кратко време новата интерпретация на класическия малък автомобил се превръща в световен успех, който продължава и до ден-днешен. Още по-голяма живителна сила в гамата осигурява въвеждането на нови двигатели. През юни 2002 година на пазара дебютира MINI Cooper S като ексклузивна машина за радост от шофирането със своя двигател с механичен компресор и мощност 163 к.с. Година по-късно MINI One D маркира нови стандарти по отношение на икономията на гориво и ефективността като първия дизелов модел в историята на марката.

Желанието за шофиране на MINI под открито небе също се сбъдва много по-бързо, отколкото при класическия модел – MINI Cabrio дебютира през пролетта на 2004 г. През следващите 4 години са пуснати различни версии на кабриолета с електрически мек покрив, произвеждани в завода на MINI в Оксфорд.

От 26 април 2001 година досега са произведени повече от 5 милиона първокласни коли MINI във Великобритания. Само в завода в Оксфорд на една и съща производствена линия в момента се произвеждат заедно MINI с 3 врати, MINI с 5 врати и MINI Clubman, както и напълно електрическият модел MINI Cooper SE.

Към момента над 4500 висококвалифицирани служители работят в заводите на MINI в Оксфорд и Суиндън, включително 130 стажанти. Заедно този силен екип гарантира, че на Острова всеки ден се раждат около 1000 автомобила MINI - по един на всеки 67 секунди.

Заводите в Оксфорд и Суиндън имат дългогодишна традиция като производствени обекти. Там се произвеждат коли в продължение на 65 години (Суиндън) и дори 108 години (Оксфорд). Дълго време това остава извън фокуса на широката публика, но през последните години заводът в Оксфорд се превръща в магнит за туристи.

Междувременно отличената с награди обиколка на фабриката на MINI е била посетена от повече от 26 000 фенове на MINI. Заводът в Оксфорд прави енергична стъпка към бъдещето през 2020 г., когато от производствената линия слиза първият напълно електрически модел на марката MINI Cooper SE.