Модернизираме градове с европари от новата програма за развитие на регионите

Модернизираме градове с европари от новата програма за развитие на регионите

Инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийната ефективност, градската мобилност и сигурността в обществени пространства  ще получат финансиране по новата Оперативна програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. Това е заложено в проекта на Актуализираните общи указания за подготовка на инвестиции за градско развитие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Основната цел е да се осигури прозрачност и навременна информираност на всички заинтересовани страни и да се стимулира стартирането на процеса на идентифициране на потенциални партньори и проектни идеи за следващия период на местно ниво. Фокусът на инвестициите по ПРР 2021-2027 г. ще бъде поставен върху икономическото развитие на териториите, повишаването на брутния вътрешен продукт и заетостта, увеличаване на доходите и стандарта на живот на населението, намаляване на неравенствата. Именно поради тази причина приоритетни при подбора ще са проекти, които постигат конкретен икономически ефект върху съответната територия.

Програмата ще има две основни оси. Първата - „Интегрирано градско развитие“, предвижда подкрепа за изпълнението на териториални стратегии за развитието на десет градски общини: Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Видин, Велико Търново и Благоевград. Втората ос ще подкрепя мерки в още 40 общини в страната с население над 15 000 души всяка.

Мерките за градско развитие, които ще бъдат финансирани, са свързани с  техническа инфраструктура за бизнес и предприемачество, развитие на бизнес и индустриални зони, енергийна ефективност, обновяване на жилищни и обществени сгради, ремонт на улици и пътни мрежи между основния град и околните населени места на територията на общината, мерки за управление на трафика, системи за паркиране, интелигентни транспортни системи, развитие и усъвършенстване на обществените системи за градски транспорт - инфраструктура за оборудване и нов подвижен състав. В това число ще влиза и алтернативният и по-екологичен транспорт – велосипеди, електромобилност и пътна безопасност чрез превенция и повишаване на осведомеността.

По отношение на зелената градска инфраструктура и сигурността в обществени пространства ще се подкрепят проекти за изграждане на обществени зони за отдих и зелени площи, мерки за повишаване на сигурността в градските пространства, пътна безопасност, обновяване на квартали/специфични територии от градовете с неблагоприятни социално-икономически характеристики и създаване на достъпна архитектурна среда. В областта на образователната инфраструктура пък ще се финансират мерки за предучилищно, училищно и висше образование, детски градини. Предвиждат се още инвестиции в общинското жилищно настаняване, развитие на здравна социална инфраструктура, културна и спортна инфраструктура за масов спорт. За сектора на туризма са допустими дейности за развитието, подобряването, разширяването и социализацията на туристическите зони и свързаната с тях инфраструктура.

Проектите, които ще се подкрепят, трябва да бъдат предварително идентифицирани в плановете за интегрирано развитие на общините чрез подхода „отдолу-нагоре“.  Освен това е задължително да има изградени партньорства между местни и централни власти, неправителствени организации, бизнес и икономически оператори и др.

Пример за интегрирани проекти, изпълнявани в партньорство само със средства от първата ос на Програмата за развитие на регионите (включително безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент), е обновяването на квартал или част от него, разположен в отдалечена от централната част територия или друга територия с неблагоприятни социално-икономически характеристики. Освен тези мерки, проектната идея може да включва още общо обновяване на инфраструктурата в квартала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.