Откриват обновената пречиствателна станция „Златни пясъци“
3

Откриват обновената пречиствателна станция „Златни пясъци“

Официално днес се открива обект „Реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ-к.к.Златни пясъци“ в едноименния курорт край Варна. Проектът се реализира от Община Варна с асоцииран партньор "Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД.

Изградени са два отделни обекта за „Реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – Златни пясъци“, с което е предвидена технология за бъдещо натоварване от 72 122 е.ж. през летните месеци и 18 000 е.ж. през зимния период. Пречистените отпадъчни води ще отговарят на изискванията на разрешителното за заустване в Черно море, включително със стъпало на пречистване на общ азот и общ фосфор.

Водите ще се отвеждат в пояса на санитарна охрана на разстояние 2 200 метра от брега по изграденото и въведено в експлоатация  през 2014 г. дълбоководно заустване.

При обекта за „Частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа в СО „Ален мак“, са изградени 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 метра  и 190 сградни канализационни отклонения. Отпадъчните води от новоизградените канализационни клонове се включват в действащите канализационни колектори за битови отпадъчни води, преминаващи през територията и заустващи в ПСОВ-Златни пясъци.

Проектът  има пряк положителен ефект и принос за повишаване качеството на живот и привлекателността на к.к. “Златни пясъци“, както и за подобряване на условията за развиване на туристическия сектор, посредством намаляване замърсяването на Черно море. Осигурено е необходимото пречистване, съгласно изискванията на Директива 91/271/ЕИО, чрез реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – Златни пясъци.

Предотвратено е  замърсяването на Черно море с всички произтичащи от това екологични ползи, като част от целите на Плана за управление на водите в Черноморския басейнов район. Постигнато е по-голямо покритие на канализационната мрежа в териториите, които отвеждат отпадъчните води в ПСОВ – Златни пясъци, посредством частично изграждане на канализационната мрежа в СО „Ален мак“.

Обща стойност за реализацията на проекта е  37 150 155,07 лв. с ДДС, осигурени от  ДБФП  - 28 658 890,06 лева без ДДС, Кохезионен фонд (ЕС) - 24 360 056,55 лв., Национално финансиране -  4 298 833,51 лв. и съучастие на Община Варна - 8 491 265 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.