Нова апаратура за диагностика, чрез която може да бъдат установени образувания с размер 2-3 мм, вече функционира в столичния „Майчин дом“.

Технологията е контактна термография, а апаратът работи с течни кристали. Разработена е от полски екип, а апаратът е проектиран и изработен в Холандия. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения резултатът се коментира от двама лекари.

Изследването в „Майчин дом“ ще струва 60 лева, уточни директорът на АГ болница "Майчин дом" проф. Иван Костов. Вчера той оповести данни, според които жените, живеещи в големите градове, се разболяват от рак на гърдата два пъти повече в сравнение с останалите. Проф. Костов посочи, че годишно в страната ни се диагностицират 3900 пациентки, а 1450 умират. Той напомни за необходимостта от създаване на скринингова програма за рак на гърдата. Карциномът на млечната жлеза започва без болка, каза още той и подчерта, че диагностицирано навреме, заболяването е лечимо.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Габровци скочиха срещу проект за модернизиането на АЕК „Етъра”

Петима бивши директори на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” в Габрово се вдигнаха на бунт срещу проект, предвиждащ неговото превръщане в музей за креативен културен туризъм. проектът ще бъде финансиран по ОП "Региони в растеж" по оста "Регионален туризъм" с инвестиционен приоритет „Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство”.

Студенти превръщат аудитории в кинозали

Студентските съвети и клубове са неизменна част от живота в родните вузове. Младежите организират различни събития - превръщат аудиториите си в кинозали, правят тематични партита, организират научни форуми и спортни състезания.