Мобилни екипи на териториалните поделения на НОИ започнаха да консултират кандидатите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент. Това съобщи директорът на ТП на НОИ - Пловдив Розалия Джинева вчера.

Причината е промяната в Кодекса за социално осигуряване, която даде възможност до началото на 2023 г. бъдещите пенсионери да избират по коя формула да им се изчислява пенсията. Те имат право да посочват дали парите им за старини да се пресмятат чрез стария метод с трите „златни години“ от преди 1997 г. или с целия доход след 2000 г. От вчера те

 

вече могат да попълват новия образец
 

за отпускане на пенсия.

С цел подпомагане избора във всички поделения на НОИ в страната са обособени специални работни места, на които се предоставя информация само по тази тема. Освен в регионалните структури и в изнесените гишета на НОИ, консултации ще се извършват и от мобилни екипи в общинските центрове по места. Графиците за посещенията на мобилните екипи през месец май са обявени в приемната на всяко ТП на НОИ, уточниха от осигурителния институт.
Консултациите се правят от служители на НОИ чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“. Тя вече е достъпна на сайта на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК).
От НОИ обаче напомниха, че определените по този начин стойности както на индивидуалните коефициенти, така и на определените с тях размери на пенсията

 

имат предварителен характер

и могат да се различават от реалните, както поради разлики или промяна в данните, използвани при извършване на консултацията, така и поради настъпили изменения в законодателството.

Всички, на които е нужна консултация, могат да се запишат или да дойдат на място за срещите, определени по предварителен график за всяка община, обясни Розалия Джинева. На място, в реално време, с помощта на съответните технически средства, специалистите на НОИ ще изчисляват бъдещите пенсии. Единственото, което е необходимо, е хората да носят документи за самоличност,

 

документите си за стаж
 

или поне да могат да го посочат вярно, както и необходимият документ за тригодишната база преди 1997 г., ако искат да направят сравнението, посочи още шефката на пловдивския НОИ. 
Тези, които вече са си подали заявление за пенсиониране след 1 януари 2019 година имат на разположение шест месеца, считано от 4 май, през което време да им се направи преценка за по-благоприятен вариант. Може да се преразгледа и вече отпусната пенсия от началото на годината и пенсионерът да пристъпи към избор на по-благоприятния вариант. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.