Мобилен магазин ще осигурява храна на квартал под карантина

Мобилен магазин ще осигурява храна на квартал под карантина

Мобилен магазин ще осигурява хранителни продукти на поставения под карантина сливенски квартал „Надежда“, където заради големия брой на потенциално опасни жители, близо 500, на практика са затворили вратите си всички търговски обекти.

Взето е решение доставката да се извършва по заявка от лица, наети по проект на общината срещу заплащане. Те ще бъдат определени с участието на здравните медиатори от квартала и доброволческите групи и ще бъдат обучени за носене на лични предпазни средства. От днес се предоставят  продукти от запасите на общинската хранителна банка, докато мрежата за доставки до врата се задейства.

Търси се възможност за доставката на лекарства и консумативи за отглеждане на новородени и малки деца чрез аптека. Снабдяването ще става по заявка. Едновременно с това лекарства ще могат да бъдат закупувани и чрез наетите от общината лица.

Предстои да бъде монтирано ПОС-устройство, което да позволи заплащането на стоките или лекарствата да се извършва с дебитни банкови карти.

Подобна организация вече е създадена чрез органите на реда в частта от другия ромски квартал „Речица“, където също заради гъстотата на населението бе отчетено концентриране на случаи и завишен риск от зараза.

„Целта на допълнителните мерки е единствено да се ограничи разпространението на коронавируса и да се намали заболяемостта, такива бяха въведени още на 14 април в два столични квартала и вчера те бяха вдигнати, защото дадоха резултат!“, подчерта областният управител Чавдар Божурски.

В гъстонаселения квартал се извършва агитация за спазване на санитарно-хигиенните мерки от медиатори с мегафони на български и майчин език.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.