Мобилен екип взима проби за COVID-19 в „Столипиново“

Мобилен екип взима проби за COVID-19 в „Столипиново“

Набелязани са 500 домакинства в шестте района на Пловдив, участието е доброволно

Мобилен екип ще взима проби на доброволен принцип за изследване за COVID-19 в пловдивския квартал „Столипиново“. В останалите пет района на града участниците в представителното проучване ще трябва да ходят лично до лабораторията на УМБАЛ „Св. Георги“ на бул. „Васил Априлов“. Проучването стартира в петък от район „Централен“. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че документацията за провеждане на първото срезово епидемиологично проучване в Пловдив за Ковид-19 е напълно готова и  одобрена  от етичната комисия на МУ. Екипите са сформирани  и обучени и от петък започват работа на терен. Точките в 6-те района на Пловдив също вече са определени така, че да има равномерно представителство на целия град. „Апелирам към хората, които ще получат писма и ще  бъдат посетени, за разбиране и съдействие.  Да се доверят на екипите, защото проучването ще се направи  по всички критерии на СЗО и ще даде реална картина колко от нас са се срещнали с вируса“, каза тя. По думите й работата по проучването ще обхване над 500  домакинства, като участието е доброволно.

Хората, които ще се включат в проучването, ще получат плик с  анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.  Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията.  Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. Изключение е „Столипиново“, където  тестването  ще е на място.

От областната администрация уточниха, че всеки, който се включи, ще разбере резултатите си. Непълнолетните членове на домакинствата може и да не бъдат тествани.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив  по метода  ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

„До края на месеца  сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност“, заяви Каназирева.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.