Мнозинство от 137 депутати избра шефа на парламента (ОБЗОР+СНИМКИ)
4

Мнозинство от 137 депутати избра шефа на парламента (ОБЗОР+СНИМКИ)

* 46-ото НС стартира без първи звънец, без реч на президента и с бойкот на общата снимка

* Без лятна ваканция за народните представители

* Ива Митева от „Има такъв народ“ отново начело на Народното събрание

Мнозинство от 137 народни представители събра първият основополагащ избор на 46-ото народно събрание – този за парламентарен шеф. Той се счита за симптоматичен от наблюдателите, защото показва възможностите и настройките за следващия важен избор - на кабинет. Така от първи опит, с гласовете на ИТН, „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и ДПС, за нов стар председател на Народното събрание бе избрана Ива Митева от „Има такъв народ“, която оглавяваше и просъществувалото само месец предишно Народно събрание – 45-ото. 99 от депутатите се въздържаха. 97 от тях бяха от групите на ГЕРБ и БСП, а по един – от ДБ и ДПС. Един от червените пък гласува против. От соцпартията обясниха вота си с мотива, че кандидатурата на Митева не е била обект на диалог, преди да бъде предложена. БСП бяха и единствените, номинирали конкурент за поста – Кристиан Вигенин, който обаче събра само 35 гласа „за“. Въпреки очакванията от ГЕРБ не предложиха кандидатурата на Росица Кирова за шеф на НС. Така тя, заедно с Вигенин, Виктория Василева от ИТН, Атанас Атанасов от ДБ, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от ИБГНИ ще бъдат зам.-председатели на НС.

Не трябва да забравяме откъде сме тръгнали заяви в словото си, след като бе избрана Ива Митева, като подчерта, че народните представители трябва да изпълняват ангажиментите си към гражданите със своето законодателство. Тя припомни също, че силен парламент означава търсене на отговорност на членовете на Министерския съвет, така че те да са по-внимателни в своите действия и поясни, че трябва да положат усилия да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава. „Този парламент няма да е по-лек от другия. До момента, в който има кабинет и се осъществи мандата, ще бъде напрегнато“, предупреди още тя, като напомни, че за избор на кабинет трябва кворум от 121 души и мнозинство от поне 61

„Подкрепата трябва да е ясна още преди гласуването“, посочи Митева. Тя подчерта, че се надява в 46-ото НС да започне да се прилага правилникът, а депутатите да спазват стриктно процедурите и да не злоупотребяват с него. „Винаги съм търсела консенсус с колегите и смятам, че такъв трябва да бъде намерен. В днешно време смятам, че по-актуалният девиз от „Съединението прави силата“ е „В единството е силата“, посочи Митева. Заяви също, че ще постави въпроса за отмяната на лятната ваканция на депутатите, защото счита, че така е редно, а по-късно, на първия председателски съвет под нейно ръководство, помоли парламентарните групи да дадат становище кога според тях трябва да е датата на президентския вот тази есен.

Със знакови липси стартира работата си новото 46-о народно събрание

Новоизбраните депутати се събраха точно в 9 часа в сряда, като първото им заседание бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител, както е по конституция – Мика Зайкова от ИТН. Както е по правилник, тя провери кворума, но забрави да бие първия звънец на НС след това. След като каза словото си, в което поясни, че разчита на мъдростта на суверена и подчерта, че народът ясно е казал на изборите, че не иска да живее повече така, иска промяна, а също различните формации да работят заедно, тя премина към клетвата на депутатите. След което даде думата за речи на парламентарните формации, като без малко да забрави химните на България и ЕС. В този момент обаче й подсказаха, че е направила пропуск, за който се извини с думите: "Старите забравят".

Докато слово направиха всички шефове на парламентарни групи въпреки очакванията и предварителните анонси, президентът Румен Радев не произнесе реч пред депутатите. От администрацията му поясниха, че той няма да изнася слово, защото е говорил пред депутатите само 3 месеца по-рано, а задачите пред тях били същите. Така, след края на речите, в които хем бяха концентрирани атаки – главно срещу бившите управляващи, хем се подаваше ръка за диалог между различните формации (виж каретата), депутатите се разпуснаха и отидоха да си направят обща снимка, както е по традиция. От нея обаче знаково липсваха ГЕРБ и ИТН.

Депутатите на Бойко Борисов обявиха, че решението им е било спонтанно. Станислав Балабанов от ИТН пък заяви пред „Монитор“, че част от тях били извикани от администрацията, за да им бъдат направени снимки за сайта на НС и отрече липсата да е била организирана. На тържественото заседание не присъстваха нито лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, нито на ИТН Слави Трифонов.

В четвъртък НС ще започне работа със сформирането на комисия за промени в правилника, като се обмислят изменения, облекчаващи изискванията за внасяне на закони. Шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова даде като пример за текст, който затруднява работата по законите, изискването различни НПО-та да дават становища по проектите. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък посочи, че са съгласни да се изработи и изцяло нов правилник, но са категорично против да се върнат „в ситуация лобистки поправки да се вкарват в последния момент“. На председателския съвет в сряда от ДПС пък са настояли за сформиране на комисия, която да разследва полицейско насилие по време на предизборната кампания.

Междувременно по-късно през деня стана ясно, че ИТН е изпратила покани за консултации за кабинет до „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ДБ и БСП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.