0

Л ипсата на туристи е причината тази година да има малко по-малко инциденти по плажовете във Варна, в сравнение с предходни години. Това коментира д-р Иван Иванов, директор на ДКЦ „Св. Климентина“, която осигурява с медицински персонал плажовете в града и близките курортни комплекси. 

Липсата на туристи е причината тази година да има малко по-малко инциденти по плажовете във Варна, в сравнение с предходни години. Това коментира д-р Иван Иванов, директор на ДКЦ „Св. Климентина“, която осигурява с медицински персонал плажовете в града и близките курортни комплекси. 

Д-р Иванов посочи, че медицинските екипи са най-натоварени през почивнитe дни, когато плажовете са пълни с хора от града или пристигат за уикенда от съседни селища.

„През делничните дни от седмицата по плажовете е пусто, просто няма никакви туристи. Лекарите от медицинските постове коментират, че не помнят да е имало случаи в предишни лета, в които да имат свободно време и да си говорят със спасителите“, каза още д-р Иванов.

Най-честите инциденти и през това лято са свързани с колабиране от прегряване, като това се отнася преди всичко за персонала в заведенията, който по цял ден е на открито. От началото на сезона има регистрирани и няколко травми, като д-р Иванов даде за пример случай, в който мъж си е счупил ръката. Към момента най-натоварен се е оказал предишният уикенд.

„На Южния плаж се образуват дънни ями, имаше случаи с две деца, които попаднаха в тях, а след това и двама възрастни. Хората трябва да са изключително предпазливи, защото ямата дърпа за секунди“, предупреди медицинският специалист. Преди ден е имало и случай на инсулт, като пациентът е бил откаран в болница с реаномобил и стабилизиран.

„Това лято нямаме случаи с алкохолни интоксикации или на инциденти в морето на летовници, употребили наркотици. Тези случаи са характерни, основно за курортите, които сега са почти празни“, добави още д-р Иванов.