Мним туроператор мами с екскурзии до остров Тенерифе

Мним туроператор мами с екскурзии до остров Тенерифе

Жалбите срещу компанията са над 80

Мним туроператор привлича потребители по телефона с атрактивни цени за 7-дневна екскурзия до остров Тенерифе. След подписване на договора и изплащане на част от сумата обаче те остават с празни ръце, показа репортаж на Нова телевизия. По данни на търговеца през миналата година по програмата до Тенерифе са почивали 118 семейства от България.

Сред потърпевшите се оказва и семейството на Мустафа Мустафа. Те получават оферта за едноседмична екскурзия до острова на цена от 900 лв. по време на презентация в столичен хотел, за която са получили покана по телефона. За да се възползват от примамливата оферта Мустафа подписва договор на място – според условията в него цената включва само хотелското настаняване, но не и разходите за самолетни билети, храна и трансфери. На семейството е даден срок от 18 месеца, за да реши кога точно ще пътува. Освен това на място са платени 580 лв.

След като семейството решава да се се разрови в мрежата, за да проучи компанията, с която ще пътува, открива редица жалби и потърпевши, „изгорели” след резервиране на подобно пътуване. Вследствие на това те решават да се откажат от своята екскурзия и попълват удостоверение за отказ. Според него обаче само търговецът може да реши при какви условия потребителите могат да развалят договора за пътуване до Тенерифе.

„Клиентите имат право да развалят договора с фирмата, ако имат основателна причина”, коментира  Минчо Минчев - представител на компанията. По думите му много от гражданите отменят своята почивка заради негативните коментари в интернет. Това обаче се счита за неоснователна причина за отказ от резервацията и семейство Мустафа може да не получи парите си обратно.

Оказва се, че фирмата е добре позната и на контролните органи – само през последните години срещу нея има подадени над 80 жалби, а при проверките се откриват редица нарушения. Размерът на наложените глоби надминава 80 000 лв.

„Заблуждава своите клиенти, като вписва в договорите им клауза, че имат право на отказ, съгласно закона, а всъщност те нямат право на такъв”, коментира по случая председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Заради системни нарушения, открити от КЗП, преди две години Министерството на туризма отнема правото на фирмата да извършва туроператорска дейност.  Справка в търговския регистър показва, че тя е регистрирана още през 2013 г. в София, а собственик е сръбски гражданин. Въпреки отнетия лиценз обаче екскурзиите до Тенерифе продължават.

Според експерти действията на мнимия туроператор могат да бъдат определени като агресивна търговска практика заради изискването договорът да се подпише на място.

„Когато с влязъл в сила акт на КЗП е установена нелоялна търговска практика, потребителят има право да развали договора и да търси обезщетение”, обясняват те.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.