ММС одобри преструктурирането на разходи по бюджета за 2020 г.

ММС одобри преструктурирането на разходи по бюджета за 2020 г.

Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и бюджетни програми по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г.  Мотивите за предлаганата корекция са свързани с необходимостта от преструктуриране на утвърдените средства по бюджета на министерството за 2020 г. с оглед необходимостта от финансово обезпечаване на дейности по бюджетна програма "Спортни обекти и съоръжения".

Изолацията на гражданите в условия на пандемия доказа важността на двигателната активност за психическото здраве на нацията в условията на изолация. В тази връзка се налага възстановяването на спортни зали и обекти, в които чрез спортни занимания да се създадат условия за преодоляване на последствията от социалната изолация.

Приоритетно направление както в Програмата за управление на Правителството на Република България за периода 2017-2021 (цел 218), така и в реализирането на политиката на Министерството на младежта и спорта, е привличането на децата към физическа активност и създаване на трайни навици за практикуване на спорт от най-ранна детска възраст.
Програмите и дейностите, чрез които се осъществява политиката в областта на спорта за всички, приоритетно са насочени към децата и младите хора в трудоспособна възраст. Целта е да бъдат възстановени спортни зали и обекти, в които чрез спортни занимания да се създадат условия освен за повишаване на двигателната активност на населението и за преодоляване на последствията от социалната изолация, допълват от МС. Очакваните резултати от извършваната промяна са създаването на възможности за провеждането на тренировъчни занимания в условията на пандемия при адекватни условия и преодоляване на последствията от изолация.

Междувременно ММС ще осигури необходимите 1,8 млн. лв. за реконструкция и ремонт на четири лекоатлетически съоръжения. 

Средствата са предназначени за обновяването на футболния терен и изграждането на открита лекоатлетическа писта на стадион “Христо Ботев” в Габрово. Ще бъдат изцяло изградени и два полигона за хвърляния. Единият е на територията на Национална спортна академия “Васил Левски”, а другият в град Балчик. С отпуснатите финансови средства ще бъде извършена и модернизация на закритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс “Ялта” в Русе.

От 2015 г. до момента ММС е финансирало реновирането на 5 закрити и 3 открити лекоатлетически съоръжения, за които бяха отпуснати 1,5 млн. лв. Извършен беше ремонт на закритите лекоатлетически писти в Пловдив, които използват състезателите на местните клубове “Локомотив” и “Ботев”. В Кюстендил и Сливен също бяха извършени реконструкции на закрити съоръжения. 7 млн. лв. бяха инвестирани в обновяването на многофункционалната “Асикс Арена”. За съоръжението, което е собственост на “Академика 2011” ЕАД, беше закупено пълно спортно оборудване за тренировъчна и състезателна дейност по лека атлетика. Подготовка през зимата българските атлети могат да водят и на другата закрита овална писта, която се намира в Добрич. За нейния ремонт през миналата година ММС отпусна 458 665 лв.

Изцяло нови лекоатлетически съоръжения на открито бяха изградени през последните 4 години в Хасково и Сандански, като общата инвестиция на спортното министерство беше в размер на 784 000 лв. Реконструкция беше извършена на пистата към НСА. 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че с това мащабните инвестиции в лекоатлетически обекти не спират. ММС ще инвестира 1 250 000 лв. за изграждането на лекоатлетически стадион в Стара Загора, който се намира в спортен комплекс „Берое“. Със същата сума ще бъдат финансирани строително-ремонтните дейности на пистата на стадион „Христо Ботев“ във Враца, която ще разполага с шест коридора за бягания и сектор за скокове.

 В първите месеци на 2021 г. предстои да бъде изцяло завършена многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“. Нейното построяване беше финансирано със средства, отпуснати от правителството в размер малко над 57 млн. лв. Съоръжението ще бъде оборудвано със спортни уреди от най-висок клас, което ще позволи провеждането на състезания от световен ранг по лека атлетика, художествена гимнастика, спортна гимнастика, волейбол, баскетбол, борба, бокс и др.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.