Млякото по-скъпо със 7,2%, олиото - с 4,3%

Млякото по-скъпо със 7,2%, олиото - с 4,3%

Нарастването на цените в света е по-слабо от януари 2018 г., сочат данни на ФАО

Храните са се увеличили през януари 2,2% заради покачването на цените на млечните продукти, растителните масла и захарта, сочи доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитиран от Reuters.

Индексът на цените на храните на ФАО, който отчита месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е достигнал средно до 164,8 пункта миналия месец спрямо 161,8 пункта през декември. Въпреки увеличението индексът все още е бил 2,2% под нивото си от януари 2018 г.

Цените на млечните продукти се е повишили със 7,2% спрямо декемврийската си стойност, слагайки край на 7 месеца спад. Според ФАО основната движеща сила за повишението са били ограничените експортни доставки от Европа заради засиленото търсене на вътрешните пазари.

Индексът на ФАО за растителните масла се е увеличил с 4,3% спрямо предходния месец, докато индексът на захарта е нараснал с 1,3%, а този на зърнените храни се е повишил незначително през декември. Индексът за цената на месото до голяма степен е останал непроменен.

ФАО е повишил последната си прогноза за зърнените храни през 2018 година до 2,611 милиарда тона, отбелязвайки лек растеж спрямо данните от декември и отразявайки корекциите към увеличение за царевицата, житото и ориза.

"Голяма част от прогнозирания растеж се свързва с очакваните увеличения в Европа, където благоприятното време се отразява положително на реколтата, като прогнозите са, че посевите ще се увеличат най-вече заради привлекателните цени", отбелязва ФАО

Очаква се производството на зърнени култури да остане с 1,8% под рекордно високата си стойност през 2017 г. въпреки последните прогнози за увеличение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.