0

И ндустрията за производство на растителни млеки продължава да расте, докато продажбите на краве мляко падат, съобщава marketwatch.com.

Индустрията за производство на растителни млеки продължава да расте, докато продажбите на краве мляко падат, съобщава marketwatch.com.


Това обаче струва скъпо на потребителите. Те плащат два пъти повече за мляко от соя или овес, спрямо кравето.
Причините за този избор обаче е грижа за здравето, нетолерантност кмъ млечни продукти, етични съображения или просто търсене на алтернатива, казват експерти.


Причини
Потребителите искат да намалят, не да елиминират напълно, количеството животински протеини, които консумират. Те харесват протеините, но просто не искат да употребяват повече месо или мляко, за да си ги набавят, обяснява Дарън Сайфър, анализатор в NPD Group.
Данни
Продажбите на растителни млека са се увеличили с 6% спрямо миналата година, като заемат дял от 13% в млечния сектор. Междувременно, продажбите на краве мляко са надолу с 3 процента.
11% от потребителите заявяват, че се опитват да намалят приема на млечни продукти. Хит е бадемовото мляко, следвано от соевето. Другите видове като овесено, косово и т.н. също се потребяват, въпреки че се консумират предимно с кафето. Те рядко се пият директно вместо чаша краве мляко, обясняват експертите.
Скъпо
Някои хора са склонни да пръскат много пари за растителните алтернативи, особено за овесено мляко. В Амазон дори се появи обява за продажба на 12 кутии с този вид мляко на цена 226 долара.