Изкупните цени на кравето мляко у нас са сред най-ниските в Европейския съюз, но в същото време млечните ни продукти са около два пъти по-скъпи от средната им стойност за съюза.

Това става ясно от последния бюлетин на САРА – Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Средногодишните цени на кравето мляко се движат около 59-60 ст. за килограм.

В същото време цената на кашкавал „Витоша“ е близо двойно по-висока при съпоставка със стойността на сирене „Чедър“ в ЕС. Средната цена на кашкавала е 1010 лева за 100 кг (около 10 лева за кило). Сиренето „Чедър“ пък се търгува в ЕС на цена около 625 лева за 100 килограма.

Солено

Още по-солено ни излиза и маслото. Цената му у нас е 1840 лева за 100 килограма с тенденция за поскъпване. В ЕС по последни данни на Европейската комисия маслото се търгува срещу средно 813 лева за 100 кг. При това в съюза тенденцията е към намаляване на цената – само за година тя е паднала с около 20 процента, докато у нас се е увеличила с 4,5 на сто.

Производство

Производството на краве мляко в страната по оценки на САРА през 2019 г. ще бъде около 960 хил.т. Производството на овче мляко вероятно ще бъде 79-80 хил.т, като ниските цени при овчето мляко действат стагниращо на производството.

Средногодишните изкупни цени на кравето мляко ще са около 0,59-0,60 лв/кг. В момента единствено в Румъния и прибалтийските страни средните изкупни цени са под българските, а летният спад на цените е по-бавен, отколкото обичайно.

За първите 4 месеца на годината са изкупени по данни на МЗХГ 206 хил.т краве мляко, което е с 2% по-малко, отколкото количествата през миналата година.

По прогнози на САРА изкупеното краве мляко ще бъде около 615 хил.т.

Световното производство на мляко се очаква да намалее на годишна база с до 0,5% заради нарастване на цените на дребно и намаляване темпа на ръст на заплатите в света, което да ограничи търсенето.

Барометър

Цената на маслото се превръща в барометър за посоката и тенденциите в изкупните цени на суровото мляко. За м. май цената на едро на масло е 422 евро/100 кг, а намалението на годишна база е 25%. Цената на маслото от 2000 г. насам в пикови периоди е достигала нива от 420 евро/100 кг, а за последните 2 години това е долна ценова точка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отглежда се  пасищно, издържа на  жега и студ

Смелата овца Лакон дава млякото си за рокфор

Отглежда се пасищно, издържа на жега и студ

 

Овцата лакон е на път да се превърне в хит сред овцевъдите в България. Въпреки че в резултат на селективната дейност особено във Франция породата се отглежда основно за мляко, интересът към нея тук расте всяка година.

Дават 2,1 млн. лв. помощ заради природни бедствия


ДФ „Земеделие” изплаща близо 2,1 млн. лева (2 093 568 лв.) на 239 стопани, заявили подпомагане по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия”.