0

И зкупните цени на кравето мляко у нас са сред най-ниските в Европейския съюз, но в същото време млечните ни продукти са около два пъти по-скъпи от средната им стойност за съюза.

Това става ясно от последния бюлетин на САРА – Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Изкупните цени на кравето мляко у нас са сред най-ниските в Европейския съюз, но в същото време млечните ни продукти са около два пъти по-скъпи от средната им стойност за съюза.

Това става ясно от последния бюлетин на САРА – Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Средногодишните цени на кравето мляко се движат около 59-60 ст. за килограм.

В същото време цената на кашкавал „Витоша“ е близо двойно по-висока при съпоставка със стойността на сирене „Чедър“ в ЕС. Средната цена на кашкавала е 1010 лева за 100 кг (около 10 лева за кило). Сиренето „Чедър“ пък се търгува в ЕС на цена около 625 лева за 100 килограма.

Солено

Още по-солено ни излиза и маслото. Цената му у нас е 1840 лева за 100 килограма с тенденция за поскъпване. В ЕС по последни данни на Европейската комисия маслото се търгува срещу средно 813 лева за 100 кг. При това в съюза тенденцията е към намаляване на цената – само за година тя е паднала с около 20 процента, докато у нас се е увеличила с 4,5 на сто.

Производство

Производството на краве мляко в страната по оценки на САРА през 2019 г. ще бъде около 960 хил.т. Производството на овче мляко вероятно ще бъде 79-80 хил.т, като ниските цени при овчето мляко действат стагниращо на производството.

Средногодишните изкупни цени на кравето мляко ще са около 0,59-0,60 лв/кг. В момента единствено в Румъния и прибалтийските страни средните изкупни цени са под българските, а летният спад на цените е по-бавен, отколкото обичайно.

За първите 4 месеца на годината са изкупени по данни на МЗХГ 206 хил.т краве мляко, което е с 2% по-малко, отколкото количествата през миналата година.

По прогнози на САРА изкупеното краве мляко ще бъде около 615 хил.т.

Световното производство на мляко се очаква да намалее на годишна база с до 0,5% заради нарастване на цените на дребно и намаляване темпа на ръст на заплатите в света, което да ограничи търсенето.

Барометър

Цената на маслото се превръща в барометър за посоката и тенденциите в изкупните цени на суровото мляко. За м. май цената на едро на масло е 422 евро/100 кг, а намалението на годишна база е 25%. Цената на маслото от 2000 г. насам в пикови периоди е достигала нива от 420 евро/100 кг, а за последните 2 години това е долна ценова точка.