Млекопреработвателите поискаха 90% щандовете да са за български храни

Млекопреработвателите поискаха 90% щандовете да са за български храни

Апелираме 90% от търговските площи, на които се излагат млечни продукти да е предназначена за стоки произведени от предприятия опериращи на територията на България. Това се казва в писмо до медите на Национална асоциация на млекопреработвателите в подкрепа на постановлението на правителството, с което се задължават големите търговски вериги да продават продукцията произведена от местни производители.

По този начин смятаме, че ще се осигури възможността на заплашени производители да получат достъп до повече точки на продажба. Ще акцентираме и следим да се гарантира високото качество, безопасност и проследяемостта на съответната стока. За това би следвало всички производители да имат интегрирана НАССР система и ISO, както и да се проверява това те да не оперират в т. нар. „сив сектор“, който разяжда нашият бранш вече десетилетия.

Всяко хранително производство представлява верига от дейности. Млякото преди да се опакова или направи на сирене е произведено от десетки хиляди фермери на територията на страната. Крах и фалит на едно предприятие означава крах и фалит на десетките ферми които го снабдяват със сурово мляко и допълнителен ръст на безработицата. Не желаем да ограничаваме ничий права, символична е подкрепата която се изисква, а именно да се изложат приоритетно продуктите - българско производство. Земеделската стока е с ограничен срок на годност често малотрайна и за това трябва да се намери най-прекия път до трапезата на хората.

В писмото се изразява още подкрепа и на усилията на министър Танева в помощ на българските производители на хранителни продукти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.