Младоженци дариха парите от сватбата си на болно дете

Младоженци дариха парите от сватбата си на болно дете

Средствата отиват при момче с церебрална парализа и епилепсия

900 лева събраха на сватбата си Петко и Мирослава Томанови и ги дариха на болно дете. Още преди самото бракосъчетание бъдещото семейство призова роднини и приятели, вместо да им подаряват букети, да дадат парите за благородна кауза.

Средствата получи майката на момче, което страда от детска церебрална парализа и епилепсия.

Двамата млади са взели решение да направят добро в първия ден, в който официално са съпруг и съпруга. „Вместо да ни дадат букети, оставихме кутия на сватбата. Всяко семейство отделя пари за цветя, на тези цветя ние ще се зарадваме на самата сватба, след това ще ги оставим и след една седмица ще ги изхвърлим”, сподели Петко Томанов пред Нова ТВ. “Целта ни е повече хора да ни последват”, допълни съпругата Мирослава Томанова.

Дни след сватбата младото семейство дари събраната сума на майката на момчето. Маргарита и синът й Николай живеят с около 600 лева на месец. Те трудно свързват двата края, а момчето има нужда и от рехабилитация. „Значи младите хора може да са забързани, може да са жизнени, но те явно обръщат внимание и на това - да виждат около себе си какво се случва”, каза майката Маргарита. “Трудно е от емоционална гледна точка, защото майката изживява много тежко едно такова нещо, което се случва. Трудно е дори и от финансовата страна на въпроса”, допълва Маргарита Миндова. Тя смята, че прекрасна инициатива като тази на семейство Томанови би накарала младите хора да станат „повече човеци“ и така да противостоят на насилието, което се случва всеки ден.

Петко и Мирослава се надяват повече млади хора да последват техния пример. Младият мъж е редник, военнослужещ от 3-ти механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Той и съпругата му Мирослава са много щастливи с извършената от тях добродетел и призовават и други хора да направят подобен жест.

"Решихме да направим тази благородна постъпка не за да ставаме известни или да парадираме с това, а за да може повече млади хора да ни последват и да продължат каузата ни", споделят семейство Томанови. „Трябва повече да се оглеждаш около себе си, отколкото вътре в себе си, да мислиш не само за себе си, защото има наистина неща, които трябва да се направят, и е необходимост да помогнеш на друг”, споделя Мирослава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.