0

Д ългоочакваната за театралните фенове премиера на „До-Ре-Ми-Ши-Зи“ - импровизиран мюзикъл в бродуейски стил, ще се състои на 1 февруари от 20 ч. на камерната сцена на театър „Сълза и смях“.

Дългоочакваната за театралните фенове премиера на „До-Ре-Ми-Ши-Зи“ - импровизиран мюзикъл в бродуейски стил, ще се състои на 1 февруари от 20 ч. на камерната сцена на театър „Сълза и смях“.

Представлението е дело на трупата „ШиЗи Импро Театър“, които единствени у нас практикуват т.нар лонгформ импровизация по метода на създателите ѝ от Чикаго – цялостно спонтанно представление по заглавие, предложено от зрителите.

Актьорите от трупата дръзват да посегнат към най-сложния театрален жанр – мюзикъл с изцяло импровизиран сюжет, музика и хореография. По заглавие, зададено на място от публиката, трупата започва с откриващ енергичен музикален номер. От него черпи вдъхновение и създава плетеница от сюжетни линии, които през много смях и дълбочина на преживяванията на героите повеждат зрителите. Всичко това без предварителни уговорки, напълно непринудено – тук и сега. Сюжетът и песните ще са различни във всяко представление. „За направата на подобен спектакъл се изисква огромно количество подготовка и работа в екип. Основата, на която стъпваме, е 6 години съвместно импровизиране“, обяснява Златин Цветков, основател на „ШиЗи Импро Театър“ и своеобразен режисьор на постановката. Той е завършил курс по музикална импровизация в Лондон, а като част от обучението с трупата са провели уъркшопи едни от най-големите имена от този жанр - Стейси Смит от САЩ и Ела Галт от Австралия. „Няма по-сложен жанр за актьорите и по-ефектен за публиката. Говорим за пълно творческо гмуркане в неизвестното. Висш пилотаж на импровизационното изкуство“, издава Златин Цветков. Заедно с него на сцената ще са младите актьори Димитър Живков, Милко Йовчев, Катя Бръмбарова, Евелина Васева, Симона Димитрова, Илиан Илков, Яна Огнянова.