0

В се повече българи си взимат жива коледна елха, която после засаждат на двора или в междублоково пространство. Но няма проблем коледното дръвче да се гледа и на балкона.

Все повече българи си взимат жива коледна елха, която после засаждат на двора или в междублоково пространство. Но няма проблем коледното дръвче да се гледа и на балкона.

Това разказа Карина Гичева, която е управител на Коледен парк в кв. Павлово в София, създаден от нея и съпруга й преди няколко години.

Коледният парк предлага на пазара единствено живи коледни елхи, гледани в разсадници у нас. Дръвчетата могат да се закупят или да се вземат под наем.

Фактът, че последователите ни стават все повече и повече, говори, че наистина има тенденция да се избират живи елхички, обяснява тя.

Много е важно обаче живите елхички

в какъв контейнер се отглеждат

Тези, които масово заливат пазара, са извадени от почвата като моркови, казва Карина Гичева. Те се продават в пластмасови контейнери, които деформират кореновата система, тя става засукана и куха отвътре и дръвчето умира. Хората след това обвиняват себе си, че не са се грижили добре за елхичката и минават на пластмасов вариант, който е най-вреден за природата. Изчислено е, че едно пластмасово дръвче има толкова вредни последици за околната среда, колкото девет отрязани истински.

Карина и съпругът й продават елхичките с височина от 20-30 см до 3 метра в специални контейнери, които са текстилни от рециклирана пластмаса. В тези контейнери коренчето тръгва да се развива като в обикновените пластмасови кашпи, но разликата е, че когато стига до края на контейнера, текстилът го хваща и не му позволява да завива. И когато коренчето не може да се движи повече подава сигнал до дръвчето „аз съм дотук, пусни други разклонения“. И елхичката пуска гъста коренова система.

Половината от хората си взимат жива елха, която после сами отглеждат,

другата половина си взимат от нас дръвче под наем

разказа още Карина Гичева. При моделът под наем хората си взимат живо дръвче в специалния контейнер, занасят го вкъщи, украсяват го и му се радват на празниците. През януари елхичката се взема обратно със специален бус и се кара в Коледния парк. Там дръвчетата се маркират с имената на притежателя си, след което специалисти полагат за тях грижи цяла година. До следваща Коледа, когато клиентът си взима елхичката пак у дома, за да си изкара с нея отново празниците.

Поне 80% от взетите под наем елхички оцеляват през тази една година в Коледния парк. Това зависи от грижите, които е полагал клиентът в дома си. Много е важно елхичката да се полива обилно, защото чрез водата тя компенсира високата температура в помещението. Няма опасност от преполиване. Много е важно също така да не се позиционира в близост до източник на топлина – до печка, радиатор или камина или под струят на климатика. По-голямата част от хората са полагали добри грижи за дръвчетата, но някои не са се отнесли отговорно, а ние нямаме всевишни сили да възкресяваме от мъртвите, посочва Карина Гичева.

Самата тя отглежда пет елхички на балкона си. Там дръвчетата също могат да се чувстват прекрасно

само трябва да се поливат

редовно и от време на време да се пулверизират. Много е важно да не се слагат на тераса с южно изложение, защото слънцето през август ще изгори новите леторасти.

Мисията на Карина и съпругът й е да накарат хората да престанат да гледат на коледните дръвчета като на бързооборотен продукт. Елхата е символът на Коледа и е много жалко да завърши своя живот в кофата за болук, посочва Карина Гичева. Тя е много удовлетворена, че все повече хора, особено младите, са се убедили да не взимат пластмасови и отрязани елхички, а да се грижат за живо дръвче. Българите са много по-напред в това отношение спрямо много европейци и дори спрямо американците, казва още Карина.

Сребристият смърч боде

Игличките на кавказката ела не падат


Имаме сребрист смърч, балкански смърч, кавказка ела, сребриста ела (конколорка), бял смърч коника, бял бор и черен бор. Най-много се купуват сребрист смърч и кавказка ела, посочва Карина Гичева.

Сребристият смърч си е издействал маркетингова слава благодарение на интересния си цвят. Но пък е много бодлив, почти като кактус. Не случайно другото му име е бодлив смърч. Хората много го купуват именно заради цвета му, но той по принцип е по-подходящ за ландшафтен дизайн, тъй като изпъква сред зеленината. В стаята обаче, на фона на белите стени, цветът му изглежда сивкав.

Кавказката ела пък е наричана кралицата на елхите. Основните й плюсове са, че игличките й не падат, а освен това те са плоски и не бодат. Затова е много подходяща за семейства, които имат малки деца. Кавказката ела впечатлява и със своя наситенозелен цвят.