Младите избират медицина, право и биомедицинско инженерство

Младите избират медицина, право и биомедицинско инженерство

Все по-често се интересуват и от професиите на бъдещето

При избора си за университет младите хора най-често се интересуват кои са професиите на бъдещето, кои специалности ще бъдат най-търсени и актуални след няколко години. Това ги насочва към класическите специалности медицина, бизнес, право и т.н. Кандидатите все повече се насочват към комбинирани специалности със съвременно звучене.

Такъв пример е областта на биологията и химията и специалността биомедицинско инженерство, обясниха от ЕДЛАНТА.

Тази специалност е подходяща за кандидати със задълбочен интерес в областта на естествените науки – математика, физика, биология и химия. Специалността комбинира инженерни принципи с медицинските и биологичните науки с цел научни изследвания, създаване на оборудване, апаратура и компютърни системи и технологии за сферата на здравеопазването. Интересното е, че се очаква трудовата заетост за биомедицинските инженери да нарасне със 7% за следващите 10 години. Специалистите имат възможности за реализация в сфери като научна работа, биомеханика, клинично инженерство, рехабилитация, фармацевтично производство и др. Целта на обучението по биомедицинско инженерство е студентите да получат цялостна подготовка по приложения, комбиниращи инженерното образование с диагностиката и мониторинга в медицинската практика.

Сред специалностите, които


привличат вниманието


на учениците и са свързани с професиите на бъдещето, са естествени науки, бизнес анализи, управление на водни ресурси, изкуствен интелект, математическо инженерство, етично хакерство и киберсигурност, творчески технологии, индустриално инженерство и мениджмънт, международно управление на сгради и съоръжения и други.

От ЕДЛАНТА обясниха, че през последните години все повече български ученици, студенти и родители се обръщат към консултанти за кариерно развитие. Основната причина за това вероятно е, че кандидатите осъзнават колко е важно да бъдат добре информирани, когато правят този избор, да са наясно с конкретните специалности, подходящи за тях. В много случаи представата на младите хора за различните професии е много схематична и непълна, тя не отговаря на реалността, а е вдъхновена от художествени образи от книги, филми, сериали и т.н. Друга причина за повишаване на интереса и доверието към кариерното консултиране е фактът, че все повече кандидат-студенти се интересуват от така наречените професии на бъдещето. Това са професии от различни сфери, които се очаква до 5 - 6 години да бъдат най-перспективни и търсени. Така


кариерният консултант


работи с кандидатите по отношение на техния личностен и професионален профил, кои са подходящите професии за тях и какви специалности да учат, за да имат добра реализация в бъдеще.

Консултацията за кариерно ориентиране на ЕДЛАНТА включва подробен тест за самооценка на английски език, който прави връзка между качествата, уменията и предпочитанията на кандидата и това как те биха могли да бъдат приложени в различни професии. В резултат на попълнения тест се генерира подробен доклад от 20 - 25 стр., който очертава психологическия профил на кандидата и едновременно с това предлага списъци с най-подходящите за него специалности и професии в различни области. Всяка професия е представена с основните й дейности и задължения, както и с различните позиции и възможности за кариерна реализиция и развитие, които предлага. След това кариерният консултант разчита и анализира подробно доклада и обсъжда с кандидата неговите желания и представи за бъдеща професионална реализация, като подробно се спира на всички специалности, подходящи за кандидата, и особено много се набляга на тези, в които той има желание да се развива. Крайната цел е избор на една или няколко близки специалности, подходящи и желани за кандидатстване във висше учебно заведение. Голям плюс на тази консултация за кариерно ориентиране е, че при нея се визира какво след време би искал да работи кандидатът - каква да бъде неговата бъдеща професия с основни задължения, работната среда и перспективи, и вече въз основа на това консултантите помагат на кандидата да избере конкретна специалност в университета, която да следва.

Консултантите забелязват също, че


интересът към архитектурата нараства


през последните години и тя е предпочитана е сред заминаващите да учат в чужбина. Димитър Желев кандидатства през 2016-а и в момента е студент трети курс BA (Bachelor of Arts) Architecture в University of Sheffield. Той твърди, че специалността му изисква много мисъл и креативност, работа в екип и презентационни умения. „Не е лесно, но си заслужава, особено като видиш резултата от усилията си в края на всеки проект.“ Според Димитър обучението там го подготвя за изискванията на работодателите, като съотношението между практически и теоретични знания е много добро. Той споделя, че при вземането на решение къде да запише висше образование е събрал мнения от студенти, които учат в България, и други, които учат в западни университети. Това, което му е направило впечатление, е, че учещите в България се оплакват от твърде много теория и малко практика, като по този начин те не се подготвят за работната среда след университета. Той споделя също, че в University of Sheffield учебната програма на специалността „Архитектура“ е доста практически насочена, като дори нямат учебници. При възлагането на проект или писмена работа лекторите само дават насоки и помагат с развиването на идеите, но не задължават студентите каква литература да използват. Според него този метод на обучение е доста добър, тъй като човек се научава да намира точно това, от което се нуждае като информация, и по този начин развива допълнителни качества. Друг огромен плюс на образованието в чужбина според Димитър е широкият спектър от възможности, които предоставя университетът му – често се осъществява връзка между студенти и работодатели, което е голямо предимство за научаване на повече неща и придобиване на повече опит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.