Млади инженери изобретиха косачка за лавандула

Млади инженери изобретиха косачка за лавандула

Жъне по 4 декара наведнъж

Те са Борис Димитров и Виктор Русев от Добрич. Борис е на 30 години, Виктор – на 28. И двамата са инженери.

Завършили са Техническия университет във Варна. Борис е инженер по електро оборудването на кораби, а Виктор – агро инженер. Приятели са от 8 години, били съседи в един и същ жилищен блок. Сега и двамата живеят на различни места, но хъсът от изобретателни щуротии все още ги обединява. Борис и Виктор сами изобретиха двуредова косачка за лавандула от един стар немски комбайн Клас Доминатор, като му прибавиха два хедера с възможност за разтоварване на растителната маса директно в камион. В края на миналата година те създадоха фирмата си БИВ Агрогруп точно с тази цел – да разработят и осъществят собствена идея за косачка за лавандула, културата, която навлезе масово в земеделски бранш в Добруджа през последното десетилетие.

Хоби

Идеята се зародила в главата на Борис от 2 години. Въпреки че хобито му са корабите, земеделието не му е чуждо, тъй като родителите му от дълги години се занимават с този поминък. Споделил плановете си с Виктор, той веднага се навил. „Вярно е, че идеята е моя, но без Виктор тя нямаше да се реализира“, признава Борис. Той работи 3 месеца в чужбина като електроинженер на кораб, 3 месеца е в Добрич. Затова основната дейност по изработване на изобретението се пада на Виктор. „Наложи се да напусна работа, защото, особено през последните 5-6 месеца, докато стане косачката, нямаше събота и неделя, нямаше работно време, работехме денонощно“, казва Виктор. Помощ на двамата млади изобретатели със съвети оказва и бащата на Борис – Илия Димитров.


Тестове

Цялата инвестиция за ноу хауто е от собствени спестявания на Борис и Виктор. Не са теглили кредити, не са вземали заеми от близки и роднини. В продължение на 2 години младежите са заделяли всеки лев, за да успеят. „Нямахме достатъчно средства да разкрасим комбайна и косачката – тоест, да им придадем търговски вид. Но косенето на лавандулата не се извършва всеки ден, затова искахме да тестваме изобретението си още в тази кампания. Имаме си обаче регистрация, имаме и технически преглед. Бяхме длъжни да тестваме косачката, за да сме сигурни, че всичко е изпипано както трябва“, казват младите инженери.

Какво всъщност е новото приспособление към комбайна Клас Доминатор на Борис и Виктор? Демонтиран е вършачния механизъм и на негово място е монтиран бункер за товарене и разтоварване на растителната маса директно в камион.


Без аналог

„Това си е наше изобретение, не е копирано и според нас никъде няма такъв аналог. Нашата машина е уникална с това, че вършачният механизъм на комбайна е демонтиран и вътре е направен бункер за лавандуловата маса, който събира 12-13 кубика растителна маса. Това позволява ожънване на 3 до 4 декара наведнъж. Освен това, ние спестяваме на производителите на лавандула разходите за челен товарач, който им излиза по 300 лева на камион, както и надници за работна ръка. Средната скорост на комбайна е 7 км/час. И още нещо – нашата косачка жъне много по-добре, отколкото сега действащите. Ние правим правилен отрез и щадим растението. В бункера лавандулата не се травмира, събира се насипно и не се дроби, както е при силажокомбайните, което намалява добива на масло“, казват младите инженери.


Помагат на приятели безплатно

От средата на юли младежите порят с комбайна лилавите полета на Добруджа и жънат лавандулата. Само на приятели, и то безплатно. Целта е изпитване на косачката. Новото изобретение досега е прибрало лавандула и безсмъртниче от над 300 декара. Печалба младежите нямат. Остава им да се радват на доволните си щастливи приятели, чиято реколта са прибрали качествено и навреме.

Борис и Виктор се надяват през следващата кампания производителите да ги търсят, защото новото изобретение предлага по-ниски разходи при прибирането на лавандулата. И по-добро качество.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.