Пиратството е все по-рядко срещан феномен сред младежите в Европейския съюз. Това сочат данните от проведеното от Службата за интелектуална собственост в ЕС изследване. Едва 49 на сто от хората на възраст между 15 и 24 г. са прибягвали до пиратско цифрово съдържание през последната година, като така се наблюдава спад от 22% в сравнение с 2016 г.

Най-привлекателни за пиратите си остават видеата и филмите. 79% от младите хора са имали достъп до пиратско видео съдържание през 2019 г., което представлява незначителна разлика спрямо данните за 2016 г., когато 85% от тях са използвали такова. За музикалната индустрия обаче цифрите са различни. Проучването установява, че едва 39 на сто от младежите в ЕС са имали достъп до пиратско музикално съдържание, което е спад с 31% спрямо данните от преди три години.

Използването на пиратско цифрово съдържание варира значително в зависимост от страната. В богатите страни използването на съдържание от незаконни източници е доста по-малко, отколкото в по-бедните страни. Така например в Германия едва 13% от младите хора са имали достъп до пиратско съдържание от нелегални източници, в Обединеното кралство този процент е 14. В Литва обаче 45 на сто от младите хора са ползвали пиратско съдържание на база незаконни източници.

Това, което мотивира пиратството, също се промени, гласи още изследването на Службата за интелектуална собственост в ЕС. Докато през 2016 г. 67% от младежите посочват цената за достъп до легално съдържание като причина за пиратството, през 2019 г. само 56% от анкетираните посочват подобно основание. В същото време, липсата на избор, навика и удобството като причина за пиратството се увеличава.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девора Уайлд отмъква д-р Пенев в „Откраднат живот“

Девора Уайлд, която от този сезон се подвизава като пиарка на болницата в „Откраднат живот“, ще отмъкне вниманието на д-р Пенев. Въпреки че лекарят вече втори сезон проявява интерес към съдовия хирург Кунка  Атанасова, Юлия (Уайлд) ще се включи в надпреварата за сърцето му.