Младежите на възраст между 15 -24 години държат най-големия дял на пътуванията в страната – 90.1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2018 г. На почивка в чужбина пък най-често заминават хора на възраст между 45 – 64 години – цели 16.7%.

За периода най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години – те са цели 469.2 хил. или 42.8% от всички пътували хора. Общо пътувалите в последните 3 месеца на миналата година са 1 095.4 хил. българи като 84.1% са пътували само в страната, 14.5% само в чужбина и едва 1.4 на сто и у нас, и извън България. От НСИ обаче отчитат спад в пътуванията – в сравнение със същия период на 2017 г.


в общия брой на пътувалите лица има спад от 17.6%.

Приблизително 50% от туристите в страната са пътували, за да посетят близки. 52 на сто пък са пътуващите в чужбина с цел „почивка и екскурзия“.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 388.6 хил., или 92.3 на сто от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 95.2%, а на тези в чужбина - 71.6 на сто.

Най-много пари даваме за храна като разходите тук са 38.9%. В чужбина пък харчим повече за транспорт с разходи 41.9%.

Средният разход за един човек през четвъртото тримесечие на 2018 г. при пътуване с лична цел е 161.57 лв. за страната, а в чужбина – 154.92. лв. За професионално пътуване извън страната разходите нарастват двойно – 1 192.41 лв., а у нас намаляват – 154.92 лв.

От Министерството обаче отчитат спад в броя на пътуващите младежи.

„Има 30-40% отлив на младежкия туризъм у нас и не мога да кажа какви са причините за него“, коментира ресорният министър Николина Ангелкова тази сутрин за NOVA телевизия. По нейни думи младите хора се насочват към чужди дестинации, а всеки един скандал би могъл да повлияе на техния избор. „Длъжни сме да се съобразяваме с всяко нещо и да запазим имиджа на дестинациите в България“, допълни Ангелкова. Спад от 10-15% има и в ранните записвания на руски туристи, което отново се дължи на конкуренцията в браншна. Турция, Тунис, Египет и Сърбия предлагат оферти с добри цени, които примамват родните туристи. „Обмисляме възможността да предложим специална програма от страна на общините, бизнеса и правителството, така че да се насочат допълнителни чартърни полети към България“, завърши туристическият министър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.

Швейцарска телевизия с изобличителен филм за бг селското стопанство

Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария, разказва Дойче веле. Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария.

Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив

В сряда Wall Street отново се потопи в червено. Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив, реагирайки на новината за инверсия на доходността на краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ, Това засили страховете от сериозно забавяне на икономическия ръст и дори от рецесия, предадоха информационните агенции.