Младежите на възраст между 15 -24 години държат най-големия дял на пътуванията в страната – 90.1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2018 г. На почивка в чужбина пък най-често заминават хора на възраст между 45 – 64 години – цели 16.7%.

За периода най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години – те са цели 469.2 хил. или 42.8% от всички пътували хора. Общо пътувалите в последните 3 месеца на миналата година са 1 095.4 хил. българи като 84.1% са пътували само в страната, 14.5% само в чужбина и едва 1.4 на сто и у нас, и извън България. От НСИ обаче отчитат спад в пътуванията – в сравнение със същия период на 2017 г.


в общия брой на пътувалите лица има спад от 17.6%.

Приблизително 50% от туристите в страната са пътували, за да посетят близки. 52 на сто пък са пътуващите в чужбина с цел „почивка и екскурзия“.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 388.6 хил., или 92.3 на сто от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 95.2%, а на тези в чужбина - 71.6 на сто.

Най-много пари даваме за храна като разходите тук са 38.9%. В чужбина пък харчим повече за транспорт с разходи 41.9%.

Средният разход за един човек през четвъртото тримесечие на 2018 г. при пътуване с лична цел е 161.57 лв. за страната, а в чужбина – 154.92. лв. За професионално пътуване извън страната разходите нарастват двойно – 1 192.41 лв., а у нас намаляват – 154.92 лв.

От Министерството обаче отчитат спад в броя на пътуващите младежи.

„Има 30-40% отлив на младежкия туризъм у нас и не мога да кажа какви са причините за него“, коментира ресорният министър Николина Ангелкова тази сутрин за NOVA телевизия. По нейни думи младите хора се насочват към чужди дестинации, а всеки един скандал би могъл да повлияе на техния избор. „Длъжни сме да се съобразяваме с всяко нещо и да запазим имиджа на дестинациите в България“, допълни Ангелкова. Спад от 10-15% има и в ранните записвания на руски туристи, което отново се дължи на конкуренцията в браншна. Турция, Тунис, Египет и Сърбия предлагат оферти с добри цени, които примамват родните туристи. „Обмисляме възможността да предложим специална програма от страна на общините, бизнеса и правителството, така че да се насочат допълнителни чартърни полети към България“, завърши туристическият министър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Немска банка открива IT център в София

Пpeз 2020 гoдинa в Бългapия влизa c инвecтиция немската финансова институция Соmmеrzbаnk - нo нe ĸaтo бaнĸa, a ĸaтo ИТ център c oĸoлo 400 дo 600 paбoтни мecтa. За изграждането на новия център съобщи глaвният yпpaвитeл нa Гepмaнo-бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-индycтpиaлнa ĸaмapa (ГБИТК) д-p Mитĸo Bacилeв в ефира на Bulgaria On Air. Все още не е ясно къде ще бъде новия хъб на банката.

Застрахователите с 40 млн. лева повече печалба

Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.4 млн. лв спрямо 95.8 млн. лв преди година. Само през ноември печалбата възлиза на 4.9 млн. лв., показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

Ресторантьори и хотелиери облякоха жълти жилетки в знак на протест

В над 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки. Символичният протест е заради наредба, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си.