Младежи в кампания сред връстници „Стоп на агресията!“

Младежи в кампания сред връстници „Стоп на агресията!“

Младежи ще помагат на свои връстници чрез информационната кампания „Стоп на агресията!“. Причината е тревожната тенденция през последните две години, свързана с нарастващата агресия сред младите хора.

Последните анализи сред младежите сочат, че 67% от тях са се сблъсквали поне веднъж с агресивно поведение на свои връстници или съученици и че трудно разпознават всички форми на агресия. Особено в интернет пространството, където прекарват по-голямата част от времето си.

От друга страна, в резултат на въведените мерки на изолация по време на пандемията с COVID- 19 е регистрирано увеличение на случаите на вербална и киберагресия сред младежите, както и езика на омразата и дискриминацията. Всички тези проблеми ще търсят своето решение, чрез реализиране на Mладежка инициатива „Стоп на агресията!“.

Тя се реализира от сдружението „С грижа за младите“ с финансовата подкрепа на дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна. Създаден е Образователен филм „Стоп на агресията!“, който може да бъде споделян и гледан свободно в YоuTube. Информационни банери и материали ще се разпространяват в социалните мрежи и медиите до края на месец юли.

Информационни брошури пък ще запознават младежите с видовете агресия и как да й противостоят. Брошурите ще достигнат до 600 младежи, в това число и младежи с увреждания, чрез мрежата от доброволчески младежки центрове, Младежкия дом и големите средни училища във Варна. Информационната кампания се реализира основно от младежи за младежи.

Целта й е по един атрактивен начин, близък до интересите на младите хора, да ги провокира да се замислят върху основните видове агресия и как да се справят ако бъдат въвлечени в подобни ситуации на вербална агресия и дискриминация срещу различните младежи. Това са все ситуации и проблеми, които често съпътстват живота им в училище и дигиталната среда.

В резултат от дискусиите и обобщените виждания на участниците ще се създаде нов образователен ресурс - Наръчник за „Видове агресии и начини за справяне с тях“, коментират още организаторите от сдружение „С грижа за младите“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.