Младежи създават картинни галерии вкъщи по поръчка

В условия на пандемия

Младежи създават картинни галерии вкъщи по поръчка

Младежи създават картинни галерии в домовете на хората по поръчка на стопаните им.

Идеята е на членовете на великотърновската организация „ВТ Евентс”, които са успели вече да защитят проекта си пред Национален фонд „Култура” на ресорсното министерство. Идеята на проекта им е да бъдат подбрани картини, на които след това да бъдат създадени принтове, които ще бъдат заснети и качени в интернет. Всеки който иска, ще може да си избере по желание принтовете на тези картини да си ги поиска и те ще бъдат негови за две седмици. Така човек ще може да създаде истинска изложбена зала в хола или спалнята си и да поживее ежедневно сред произведения на изкуството. И дори да се въплъти в ролята на галерист и куратор, тъй като на практика той сам ще може да подреди картините в домашната галерия по начин, по който най-много му харесва на него самият.

Според управителя Галин Попов  всеки ще има възможността да погледне на изкуството по различен начин. По принцип получаването на принтовете за две седмици ще е безплатно, но който иска ще може и да си купи принт на някоя картина, която особено много му е харесала. „Заради ситуацията, в която сега живеем, е сложно да се концентрираме сега върху публиката. Затова вместо да показваме изкуството, ние ще го продуцираме. Ще продуцираме изложби и спектакли, ще издадем няколко албума на наши банди на грамофонни плочи”, споделя намеренията на организацията Галин Попов.

Една от най-предстоящите за реализиране идеи на младите и ентусиазирани хора е да създадат документален филм за историята на емблематичната Асенова махала, намираща се в подножието на крепостта и за нейните жители. Една от четирите музикални групи, чийто парчета ще иаздадат на плоча младежите пък е интернационална и включва осем музиканти от 4 различни националности, които са в България със статут на заврени зетьове.

Сред спечелените на организацията проекти е и „Отвореният град”, който ще се финансира по европейската програма „Еразъм плюс”. По него ще бъде избран един градски квартал, в който младежите ще се съсредоточат върху нуждите на хората и как този квартал може да се облагороди и да се превърне в привлекателна туристическа дестинация. Младите хора са избрали да се съсредоточат върху старата част на Велико Търново и района около квартал Варуша, който през по-голямата част от годината е посещаван от наши и чужди туристи. Продължителността на изпълнение на проекта е две години, а крайната цел е тази част на града да се впише в цялостния туристически облик на старата българска столица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ