Младежи от Северозапада теглят по 500 лева за море

Младежи от Северозапада теглят по 500 лева за море

До втория месец връщат дълга за почивка

Младите българи у нас теглят бърз заем до 500 лв., за да си позволят почивка на морето. Сумата стига за почивка за максимум една седмица. Тегленето на такива суми е по-обичайно за по-бедните райони като Родопите и Северозападна България.

„Обикновено тези, които теглят, са някакви единични случаи на млади хора, които са в началото на кариерата си и нямат високи доходи“, коментира тенденцията кредитният консултант Тихомир Тошев за „Монитор“.

По негови думи обаче българските летовници рядко теглят пари за плажа, тъй като повечето разчитат на спестявания. Младежите импулсивно теглят суми от 200 до 500 лв., за да се присъединят към приятелите си, които са казали, че ще почиват по Черноморието. Изплащането става

максимум до втора заплата

а забавянето далеч не е препоръчително. „Не е добра идея да се чака да дойде декември месец, защото така излиза 3-4 пъти по-скъпо и ще дадем много повече отгоре“, посъветва консултантът. Според него обаче българите са се научили да използват бързи пари и вече не допускат такива грешки. Ако пък все пак имаме нужда от по-голяма сума, то Тошев препоръча да се обърнем към банките, където оскъпяването е по-малко заради лихвите, които варират между 3.5-6.5%. Срокът за изплащане е различен, но повечето хора избират

заеми с падеж между 6 месеца и 1 година

По-голямата част от нас теглят между 1000 и 2000 лв., смята личният финансов консултант Стойне Василев. Обикновено сумите се използват, ако не за почивка, то за ремонт, който е другият любим разход на българите. Бързи кредити също се теглят дори от улегнали 30-40-годишни със стабилна работа. Средната сума за тях е 1500 лв., като се изплащат до 1 година, докато банковите кредити може да отнемат 1-2 години. „Ако искате да отидете на почивка за седмица и ви трябват 1500 лв., то е хубаво да започнете да спестявате поне 5 месеца по-рано“, посъветва Василев. Той напомни, че не трябва да се чака последният момент за почивка, тъй като ако е резервирана през януари, то тя може да излезе с 30-40% по-евтина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.