Младеж с увреждане повече от една година не е излизал от дома си, монтираха му рампа
2

Младеж с увреждане повече от една година не е излизал от дома си, монтираха му рампа

17-годишният Цветомир вече ще може да излиза свободно навън, след като неправителствена организация монтира специална рампа в блока му.

Младежът е с увреждания  и доскоро няколкото стълби се оказват непреодолими и го делят от разходките на открито. Той не е излизал извън апартамента си от април месец миналата година, но от днес нататък,  след като „Зонта клуб“ Пловдив успя да предостави и монтира специална рампа, инвалидната количка безпроблемно ще може да преодолее стълбите, водещи до асансьора.

Това стана възможно, след като за последните няколко месеца са проведени различни благотворителни инициативи и дарителска кампания за събиране на необходимите средства, за да бъде закупен и монтиран подемникът за инвалидната количка.

Поставянето на рампата е част от проекта „Подай ръка, сбъдни мечта, да откриваме заедно света“ на Зонта клуб Пловдив. Желанието на членовете на организацията е да подадат ръка на още родители на деца с увреждания и да им помогнат да кандидатстват по националната програма за достъпна среда.

„Целта ни е заедно – неправителствено организации и институции да подпомогнем децата спокойно да могат да достигат до училища, рехабилитационни центрове, културни институции, свободно да общуват без придружители“, сподели Донка Пашова, президент на „Зонта клуб“ Пловдив.

„Община Пловдив има много добре развита мрежа от социални услуги. Благодарение на съвместната работа с Министерството на труда и социалната политика, които всяка година отделя ресурс около 2 млн. лв. за финансиране на достъпна среда за хора със специфични потребности, включително за сгради в режим на етажна собственост, къщи, кооперации и т.н., така че да хората в нужда да имат по-пълноценен начин на живот“, заяви заместник-кметът Георги Титюков.

Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“ заяви, че Цветомир ще бъде включен и в други програми, които адмирацията предоставя, с което майка му, която се грижи сама за него, ще бъде допълнително подпомогната.

Съвместните действия на община Пловдив и „Зонта клуб“ Пловдив ще подкрепят повече семейства  с деца със специални нужди, които да кандидатстват с проектни предложения към Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Всеки родител, който иска да се включи, може да получи допълнително информация на телефоните на неправителствената организация – 0876697094.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.