Младата Любена Фокс, която рисува като старите майстори
3

Младата Любена Фокс, която рисува като старите майстори

Изложба „На олтара на емоциите“ в галерия „Нюанс“

От днес до 25 октомври столичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42 представя живописта на една съвсем млада художничка, която обаче владее тайните на големите стари майстори. Изложбата „Олтар на емоциите“ на Любена Фокс съдържа над 20 нейни произведения, които зрителите ще могат да видят заедно с реални натюрморти, които тя е рисувала. Вернисажът е тази вечер от 18.00 до 20.00 ч.

Експозицията и авторът й Любена Фокс са част от интернационалното течение за възраждане на реализма. Картините изобразяват човешките емоции и използват предметната символика като изразно средство. Разбирането на Любена е, че изкуството е инструмент за постигане на по-дълбоко разбиране за нас самите и нашите чувства, затова то трябва да е достъпно и понятно за публиката. Съотнесена към нашето съвремие, работата на Любена Фокс е толкова особена и впечатляваща, че изглежда някак нереално. Картините й са създадени с безкомпромисна прецизност, а деликатните сюжети изглеждат магически, макар в повечето случай да са рисувани от натура. Рисуването тя възприема като духовен, пречистващ акт, където чувствата и размислите се материализират и се хармонизират.

„Моята цел като художник е да надграждам върху знанията ни от миналото, за да може да творим в пълния си потенциал в настоящето. Това се отнася за много аспекта в живота. Като живописец, работещ с масло, заставам зад твърдението, че творецът трябва да е запознат и усъвършенствал техническите аспекти на занаята: познанията за материалите, различните начини за използването им и химичните реакции със заобикалящата ги среда. Така че създадените картини да издържат изпитанията на времето“, казва Любена Фокс.

Тя признава, че високо цени добрия дизайн. Подходът й следва логиката на възприятието на окото: виждайки детайлите в контекста на формата. Изображенията са съставени от места, пълни с подробности, които окото ще изследва, и места, където окото може да почива.

„Моите произведения се противопоставят на забързания, консуматорски начин на живот. Те изразяват уважението ми към историята на изкуството и показват колко може да научим от миналото си. Картините по начина, по който са нарисувани, подсказват, че човек може да избере как да изрисува/изживее собствения си живот в съгласие с това, което той наистина желае, без да се нагажда по настоящата мода“, разсъждава художничката.

Любена Фокс е родена през 1994 г. в София. През 2013 г. завършва Националното училище за изящни изкуства със специалност илюстрация. Същата година продължава обучението си във Флоренция при маестро Джон Ейнджъл и Джеред Возники и през 2016 г. завършва Академията за класически изящни изкуства „Ейнджъл“. След това учи при Алесандро Дари, специализира и при маестро Роберто Ферри, смятан от експертите за съвременния Караваджо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.