Млада дизайнерка превръща отпадъчни материали в модни шедьоври
3

Млада дизайнерка превръща отпадъчни материали в модни шедьоври

Млада дизайнерка от Варна превръща отпадъчни материали в уникални модни шедьоври. Славена Петкова сподели какви са концепцията и посланието на нейния проект „Шах серия 25 плюс“, който е подкрепен от Националния фонд „Култура“.

„Каква би била връзката между натрапчивото присъствие на шахматния мотив, отпечатан върху торбичките за масова употреба и техните ползватели? И как разглеждането на тази хипотетична връзка, чрез чисто художествени средства, би могла да събуди една по-широка рефлексия за това, което ни кондиционира като социални същества?

Проектът „Шах серия 25 плюс“ е плод на личната ми реакция, спрямо заобикалящата ни реалност, която преоткрих след завръщането ми в България. Впечатлих се от повтарящата се символика в познатите ни до болка найлонови торбички с шах-мотиви, която, като че ли характеризира едно поколение българи, неволно станали част от изгубващата характера си реалност.

Чрез работата ми, която бих определила като съвременно изкуство, искам да придам стойност на тази култура, изпълвайки я с нов смисъл. Като част от проекта проучих използването на масово произвежданите у нас торби и документирах резултатите и наблюденията си от процеса в капсулна колекция.

Омагьосаният шах-мотив на торбичката присъства повсеместно в колекцията - като апликация върху рокли от тюл и дантела, бродирани или отпечатани върху корсети и дори върху емблематичната торба, конструктирана от латекс и полиамид. Концепцията на моята разработка е да бъдат посочени мащабните ефекти на местния корпоративен маркетинг, и това колко голяма част от нашето собствено поведение и способност да избираме е изкривено от волята на корпоративната логика.

Свързването на предмет с физическото тяло повдига въпроса за визуалните символи, които следваме несъзнателно, когато представяме вещи и тела в пространството. Концепцията на творбата ми предлага възможности за преодоляване на тези контекстуални и концептуални конфигурации, чрез алтернативни начини на мислене, които развиват нови художествени стратегии, за да демонстрират как може да бъде декодиран този тип капитализиране.

Този проект символизира безсилието на обикновения гражданин ,пред монополизирането му от логиката на корпоративните предприятия. Създавайки го, аз вярвам, че ще насоча вниманието към вече съществуващата система, която изглежда е невидима за нас, и която е в пряк или скрит конфликт с множество екологични и етични въпроси.

Междувременно целя да извлека позитивната и игрова страна на феномена на шахмат-торбичката и да преформулирам асоциациите, изградени и породени от нея. Надявам се, че моята потенциална аудитория ще успее да проникне зад тази завеса, която крие въпроси, свързани с нашата свобода на избор.

Вярвам, че преформулирането на утилитарния смисъл на един най-обикновен предмет от бита, окуражава критичното мислене и позволява на зрителя да привиди социалните и икономически механизми, които често ни кондиционират, въпреки волята ни“, коментира Славена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.