Митрополит Киприан регистрира фондация „Киприян Цамблак“

Митрополит Киприан регистрира фондация „Киприян Цамблак“

Фондация с нестопанска цел на името на свети Киприян Цамблак Чудотоворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия регистрира старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Светия Синод.

Сдружението си поставя за цял да обедини усилията на институции и граждани да подпомагат развитието на културно-историческото наследство на Града на липите, да издирват деца с таланти и на подрастващи в неравностойно положение с идея те да бъдат материално подкрепяни.

Владиката обяви намерението си още през есента на м.г., но предпочете да не дава подробности за хората, които е привлякъл към благородните каузи.

От Търговския регистър става ясно, че членове на Общото събрание на фондацията са директорът на старозагорския исторически музей Петър Калчев, деканът на медицинския факултет при Тракийския университет проф. Мая Гълъбова, шефът на старозагорското бюро по охрана на труда Камен Маринов и икономическият директор на държавното „ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД Диян Димитров.

Членове на ръководството освен владиката са още свещениците Йордан Карагеоргиев и Евгений Димитров.

Фондацията е регистрирана с 200 лв първоначални имуществени вноски.

Справка в регистъра показва, че отстраненият поради тежко заболяване преди време старозагорски митрополит Галактион продължава да фигурира в две юридически лица:“Тъкънна банка остеоцентър България“ЕАД и националното сдружение „Русофили“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.