Митрополит Антоний: Христос, не подаръците, е центърът на Рождество

Митрополит Антоний: Христос, не подаръците, е центърът на Рождество

Раждането на Иисус Христос, а не подаръците са в центъра на честването на Рождество Христово. Това припомня
Западно- и Средноевропейският Митрополит Антоний в обръщение за последния брой на Християнче. Ето и цялото му послание:

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. То е най-важното събитие в човешката история – Божият син дошъл на земята, родил се като човек и живял сред хората. В чудната нощ на Неговото Рождество обаче целият свят спял и не знаел какво се случва. Бог известил за станалото само на тези, които ще се зарадват на идването на Божия Син на земята. Първи за това научили овчарите, които пасели стадата си край град Витлеем - мястото, където се родил Иисус Христос. Хор от ангели запял чудна песен, от която пастирите разбрали за важното събитие. Те се зарадвали на вестта и веднага отишли да се поклонят на Младенеца.

Друг знак – необикновена ярка звезда, изпратил Бог на трима мъдреци, живеещи на Изток. Те с трепет очаквали това знамение и веднага се отправили към Витлеем. В края на дългото си пътешествие те стигнали до пещерата, където били Младенецът Христос и Неговата майка. Мъдреците им се поклонили и им поднесли чудни дарове, които за нас са необикновени – злато, блгоуханни масла и тамян. Тези подаръци изразявали любовта, уважението и преклонението на мъдреците пред родилия се на земята Син Божи.

Днес празникът на Рождество Христово се чества тържествено и дори доста шумно. Истината е, че в него централно място заемат подаръците, които ще получим или ще дадем. Но тази Коледа аз искам да ви напомня какво точно честваме на този ден – Раждането на Иисус Христос. Нека Той да бъде центърът на нашия празник. Защото Христос се роди на земята, за да станем ние добри и състрадателни като Него. И сред подаръците, които ще подготвим тази година, нека първите да са за истинския Рожденик. На какви ли подаръци ще се зарадва Той? Нека вземем пример от мъдреците и да му дадем необикновени дарове – златото да са златните думи на нашето сърце – молитвата към Бога, смирната – благоуханието на добрите ни дела – уважението и любовта към родителите, учителите и нашите близки; ливанът – верността към нашите приятели, спазването на дадените обещания.

Вие ще видите, че тези подаръци са чудни – вие ги дарявате, а те обогатяват вас.

И в нощта на Рождество Христово нека да бъдем от тези, които ще си спомнят чудната песен на ангелите, известяващи идването на Божия Син, в която се пее: Слава в небесата на Бога, на земята – мир, сред човеците – блага воля.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.