0

Р уската федерация не планира да окупира територията на Украйна. Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова във видеозапис, разпространен от дипломатическата мисия, цитирана от Дарикнюз.

Руската федерация не планира да окупира територията на Украйна. Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова във видеозапис, разпространен от дипломатическата мисия, цитирана от Дарикнюз.

По думите й има решение всяка седмица да дава подобни брифинги за действията на руските сили в Украйна и последиците от тях. Посланичката коментира широк кръг от теми, сред които отношенията на България и Русия, както и плановете на европейските лидери ЕС да стане независима от руските енергийни доставки.

Митрофанова подчерта също така, че България е била една от първите в ЕС, които са обявили забрана за прелитане на руски самолети над наша територия. "Без съмнение тази неприятелска стъпка ще се отрази негативно върху интензитета на двустранните отношения, включително в сферата на туризма. На 2 март МВнР обяви двама сътрудници на посолството за "персона нон грата". Това е 11 случай от 2019 г. насам. Поредното изгонване на дипломати под измислен претекст не може да се разглежда по друг начин, различен от стремеж на София да "налее масло в огъня" в разпалваната от колективния Запад антируска истерия", каза посланичката.

Тя напомни, че Русия е включила България в списъка на неприятелските държави.  Елеонора Митрофонова заяви още, че "европейските чиновници за пореден път се опитват да прехвърлят на страната ѝ проблемите и провалите в енергийната им политика". "Русия няма никакво отношение към текущото покачване на цените на пазара. Днес "Газпром" напълно изпълнява задълженията си", категорична бе тя. "Обсъждането на възможностите държавите в ЕС да се откажат от руските нефт и нефтени продукти вдигнаха цените на пазара. Всички знаят, че руските продукти са най-конкурентноспособните на европейския пазар. Отказът от руски нефт ще доведе до тежки последици за световния и за европейския пазари. Покачването на цените ще бъде непредсказуемо, а европейските потребители ще са основните пострадали от инфлацията", подчерта тя. 

Митрофанова повтори тезата на Москва, че Русия взима всички възможни мерки за запазването на живота и сигурността на цивилното население в Украйна. "Ударите се нанасят само по военни обекти при използването на високоточни оръжия", допълни Митрофанова. По думите й до момента 2911 военни обекти са разрушени. 90% от военните летища на Украйна са били поразени.  "Последните 2 дни се прави всички възможно за осигуряване на хуманитарни коридори. Евакуацията на жителите върви трудно, тъй като формированията на украинските националисти пречат на организацията. Те използват мирните жители като жив щит", заяви тя.

Посланикът говори и за биологичните лаборатории, за които Русия съобщи, че е открила в Украйна. По думите й продължават анализите на документите за "секретно военно-биологични дейности на САЩ". "Американците са планирали работа с патогените върху птици и влечуги, а след това да се изучават възможностите за пренасяне на африканска чума и антракс по свинете. Провеждали са експерименти с мостри от коронавирус от прилепи. Целта е била е създаване на биологично оръжие за скрито разпространение на смъртоносни патогени, насочени срещу Русия. Тези патогени могат да бъдат опасни и за цяла Европа", допълни посланичката.