Митове и легенди за Скаптопара

Митове и легенди за Скаптопара

Има едно епохално събитие в историята на археологията. Но не става дума за откритие, а за спасяване, преместване и експониране на откритието. Храмът Абу Симбел е едно от чудесата на света. Той представлява гробница на фараона Рамзес II и неговата съпруга. Статуите на входа на гробницатао са високи 20 метра. На мястото, където е открит храма обаче трябваше да се построи Асуанския язовир. И за да не бъде загубен за човечеството, Абу Симбел беше преместен. Целият храм, камък по камък. Сега да смалим малко мащаба и да се насочим към родната Скаптопара и към драмата с преместването една гробница и основите на малка църква.

Да се премести такъв грандиозен паметник е било истинско предизвикателство през 70-те години. Но с усилията на ЮНЕСКО, на учени и ентусиасти от 15 различни, един от най-монументалните археологически паметници в древноегипетската история беше преместен. Екипът от различни специалисти успява да запази абсолютно точно всички посоки и ъгли на храма, която древният гений е построил така, че при появата на звездата Сириус и след възхода на слънцето да се огрява барелефа на фараона.

Сега да смалим малко мащаба и да се насочим към родната Скаптопара и към драмата с преместването една гробница и основите на малка църква. В този момент, обаче се налага уточнение, че археолозите все още не са доказали, че откритото селище от късноантичната епоха е точно римската Скаптопара. През по-миналия век е открит надпис, в който се описва прошението на жителите на Скаптопара (Σκαπτοπάρα) до римския император Гордиан III. Те се оплакват от набезите на войници, които се налага да приютяват и хранят безплатно. И ето, при строителството на магистрала „Струма“ се появи селище. Това е Скаптопара, казаха си хората от региона и започнаха да бранят руините с телата си. Защото това е тяхната история. И така се роди легендата Скаптопара.

Романтичната страна на историята винаги е запленявала хората. Митовете и легендите, които съпътстват историческите факти носят тайнственост, която се харесва далеч не само тийнейджерите. И възрастните сме подвластни на мистерии и загадки, свързани с древните времена. Да не говорим, че на тази особеност на съзнанието ни, се крепи целия културен туризъм. Гърците това особено го могат. От един камък правят цяла история за ужас на крайните пазители на чистата историческа наука.

Дали от Скаптопара обаче може да се сътвори история? Със сигурност може. Тя вече се пише. Когато човек гледа руините, няма ка да не си представи хората, които са живели преди хилядолетия. Тези, които са спели са между каменните зидове, ходели са по улиците, погребвали са ги в гробниците. Всичко това е много положително. Проблемът е, че строящата се магистрала ще „отхапе“ малка част от археологическият обект. И тук от се ражда новата история. Хората правят живи вериги и защитават древното селище с телата си. Само, че това няма нищо общо с историята, а по-скоро с политиката. Защото, дори да сме сигурни, че това е истинската Скаптопара, какъв е проблемът да се преместят два артефакта? Още повече, че проучванията дотук показват, че тази част от селището е по-скоро тържище (в надписа се споменава, че на две мили от града е имало панаир). А може би истинската история на Скаптопара се крие някъде в близкия хълм, както предполагат археолозите? Тя чака да бъде открита и докато се караме за технически те детайли, истинските митове и легенди са дълбоко под земята.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.