Митниците с над 9,1 млрд. лева приходи през 2020 г.

Митниците с над 9,1 млрд. лева приходи през 2020 г.

Постъпленията растат с 91,8 млн. лева

Приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, събрани от Агенция "Митници", са в размер на над 9,160 млрд. лв. Това е с 91,8 млн. лв. повече спрямо предвиденото за годината, съобщи агенцията на сайта си. Логично, нивата от предкризисната 2019 г. все още не са достигнати заради разпространението на коронавируса и влошената икономическа обстановка. Въпреки това планът за приходи от ДДС от внос е преизпълнен с 2%, за митата с цели 12%, а изпълнението на кацизите е над 99,9 на сто от планираното.

През 2020 г. икономическата активност е на сравнително високо ниво, затова и някои сектори регистрират ръст, показват данни на база заплатени чрез агенцията данъци. Касовите постъпления от акциз са над 5,4 млрд лв.. Ръст в постъпленията от акциз има при тютюневи изделия (1,5% ръст), като количествата обложените с акциз цигари нарастват с 0,9%,  а средните ставки  - с 0,2 на сто. Количествата тютюн за пушене отбелязват двуцифрен ръст от 11,5 на сто.

При други стоки обаче, като моторни горива и алкохолни продукти, е налице ограчено потребление, става ясно още от съобщението на митниците.

Постъпленията от ДДС при внос са в размер на близо 3,5 млрд. лв.. Повишение на постъпленията на ДДС от внос  се отчита при групите „Храни и напитки“, „Инвестиционни стоки“ и „Потребителски стоки“. От друга страна, понижение има при „Промишлени доставки“, „Горива и смазочни материали“ и „Транспортно оборудване“. "Влияние върху тях оказва кризата, причинена от COVID-19, включваща спад в цените на някои от основните суровини на международните пазари, понижаване на курса на долара и ограничения обем внесени стоки", поясняват от агенцията. През 2020 г. бе въведена възможност за отложено начисляване на ДДС като ефектът от прилагането на този режим е „отложен“ ДДС при внос за над 1 млрд. лв..

Приходите от мита са 209.9 млн. лв.. Ефект върху  тях указват намалението на количествата внесени стоки, обложени със ставка на митото, различна от 0%. В същото време се наблюдава положителна тенденция на нарастване с 1,6% на осреднената статистическа стойност на килограм внесена стока.

Въпреки че поради ограничителните мерки в различните държави в някои месеци се отбелязва спад, на годишна база броят на обработените от Агенция „Митници“ товарни пътни превозни средства се е увеличил с 5,66%

„Възстановяването от COVID-19 кризата ще бъде основна тема на 2021 г. не само за българските митници, но и за Световната митническа организация. Затова Международният ден на митниците – 26 януари е подходящ повод да обобщим свършеното и да си поставим задачи за следващия период, а целта е винаги активна и екипна работа в подкрепа на светлия бизнес и фиска“, коментира директорът на агенцията Георги Костов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.