Митницата във Варна продава на търг от препариран гущер до сондажни машини
5

Митницата във Варна продава на търг от препариран гущер до сондажни машини

Контрабандно кожено седло за езда, както и препариран 30-сантиметров гущер, са сред най-екзотичните стоки, които ТД „Северна морска“ във Варна на Агенция „Митници“ предлага на публична разпродажба чрез търг с тайно наддаване.

Хиляди са изоставените или отнети в полза на държавата търговски артикули, разпределени в 35 групи, като според информацията от митницата, стилното кожено седло за езда е открито при проверка през юли 2020 г. на Митнически пункт „Варна Запад“ в контейнер с декларирани стоки за бита и козметика, а препарирания 30-сантиметров гущер е открит  през месец юни м.г. в групажен контейнер от Дубай .

Продажбата на всички обявени стоки се извършва по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.Те са задържани при митнически проверки през последните години и за тях вече са приключили производствата, водени от дирекцията.

Сред обявените за публична продажба стоки има контейнери, двигатели за леки автомобили, акумулатори, гуми и авточасти, оборудване за сондажни машини, 133 984 различни ръчни инструменти, 22 80 стоки за бита, 1 300 електронни запалки и много други артикули. Предлагат се и 6 соларни панела и 7 соларни инвертора, задържани на митнически пункт „Варна Запад“ при опит да бъдат внесени контрабандно в контейнер между декларирани стоки от Китай.

На търга се предлагат и 8 медни казана за варене на ракия с различна  вместимост, както и други съоръжения за дестилация на етилов алкохол, като лули, капаци и охладители, иззети от митническите служители през периода  2016 - 2019 г. при установени нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

От ТД „Северна морска“ обаче напомнят, че ако купувачите на дестилационните съоръжения не са вписани в Регистъра по реда на чл. 57 от Закона за акцизите и данъчните складове, на основание чл. 142 б, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки, следва в 14-дневен срок от придобиване на дестилационните съоръжения да подадат заявление до Министерството на икономиката за вписване в регистъра.

Всяка стока в търга или група от стоки има начална тръжна цена, като за участие в наддаването се внася 20% депозит от нея. За стоките с несъюзен  статус, спечелилият купувач ще трябва да заплати и дължимите мита и ДДС. Заявления  за участие се подават в деловодството на митническата ТД „Северна морска“ във Варна.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.