Митева свика извънредна бюджетна комисия, депутатите не знаят какъв бюджет на Касата гласуват

Митева свика извънредна бюджетна комисия, депутатите не знаят какъв бюджет на Касата гласуват

Шефката на Народното събрание Ива Митева свика извънредна бюджетна комисия и даде 30 минути почивка, за да може да започне гласуването проекта за изменение и допълнение на бюджета на НЗОК за 2021. Причината е, че в зала бе четен доклад, в който не бяха отразени последните промени в закона за ДОО и депутатите тепърва щяха да научат какъв бюджет на Касата ще гласуват.

Шефът на НЗОК проф. Петков Салчев обясни, че промените се дължат на измененията, които депутатите гласуваха по-рано в ДОО. „След като бяха преизчислени предвидени суми по ДОО от предвидените приходи в бюджета на НЗОК отпадат  29, 5 млн. лв., които се отразиха в разходната част като на базата това, което е прието на първо четене от бюджетната комисия пропорционално бяха разпределени разходите по разходните пера  за първична извънболнична помощ, специализирана извънболнична помощ, дентална помощ, медико-диагоностични дейности, лекарствени продукти, болничната медицинска помощ и плащания за поставяния на ваксини  (14 млн. лв.)”, обясни той пред депутатите.

Преди Митева да даде 30-минутна пауза Даниела Дариткова  призова бюджетната комисия да представи промените. Според Деляна Пешева, която е член на комисията, проблемът по-скоро бил технически и припозна предложението, което проф. Салчев представи. Дариткова обаче коментира, че волята на депутатите на първо гласуване в зала не е отразена и подчерта, че промените всъщност засягат целия закон и не е ясно какво се гласува. Шефът на бюджетната комисия обясни, че ще покани проф. Сачлев да обясни какви промени в цифрите е отразил след промените в ДОО. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.