Явилите се на кандидатстудентския изпит по български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ ще трябва да размишляват върху мисъл на римския философ Сенека. Темата на есето е „Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли.“, а тестът е вариант № 3. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397.

Контролната тема пък бе „На света има само две трагедии – едната е да не получиш това, което искаш, а другата – да го получиш.“ (Оскар Уайлд).

Зам.-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова приветства кандидат-студентите и им пожела спокойна работа, успешно представяне и сбъдване на мечтата да бъдат студенти на Софийския университет.

Деканът на Факултета по славянски филологии и председател на изпитната комисия доц. Бойко Пенчев поздрави кандидат-студентите с техния

първи ден в най-стария университет в страната

и изрази увереността си, че това е само началото на един важен етап от техния живот, в който ще търсят знанието и себе си. Всичко започва обаче с един обикновен изпит, който няма да бъде нито първият, нито последният. Той призова кандидатите да запазят спокойствие и да бъдат концентрирани, за да не съжаляват за допуснати грешки.

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат следните специалности: „Философия”, „Философия” (на английски език), „Психология“, „Социология“, „Публична администрация“, „Културология“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Комуникационен мениджмънт“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Славянска филология“, „Българска филология“, „Балканистика“, „Румънска филология“, „Арменистика и кавказология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“, „Физическо възпитание и спорт“. С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват в специалност „Право“. С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалност „Европеистика“, а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език – в специалност „Регионално развитие и политика“.

Първата кандидатстудентска сесия продължава следобед

с устен изпит по теология и събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“.

В 12.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика ще започне конкурсният изпит за специалността „Музикални медийни технологии и тонрежисура“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 20. Изпитът се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации – аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

В същия час е и устният изпит за специалността „Теология“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 12.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ ваксина пази клетките от COVID-19

Борисов: Университетите в Мелбърн, Италия и България да работят заедно върху медикамента

Българска ваксина пази клетките от COVID-19. Върху нея вече работят учени от Лабораторията по експериментална имунология при Българската академия на науките (БАН) под ръководството на доц. Андрей Чорбанов.

Проф. Мермерски дарява на нашия щаб патент за бърз тест за COVID-19

Българският учен и изобретател проф. Йонко Мермерски е готов да предостави безвъзмездно на България патента си за откриване на коронавируса. Професорът, който живее от години в САЩ, ще дари ноу-хауто, ако Националният оперативен щаб прояви интерес.

Сачева: От вчера има спад в броя на регистрираните безработни

В рамките на 8 април общо 5 776 души са се регистрирали в Бюрото по труда. 4412 от тях са казали, че отиват на борсата заради коронавируса. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ. По думите й това е добра тенденция, защото през последните 3 дни регистрираните безработни заради COVID-19 били около 5 000 на ден.  От данните става ясно, че останалите без работа, заради коронавируса са с около 1000 души по-малко.