Мисъл на римски философ на изпита по БЕЛ в СУ

Мисъл на римски философ на изпита по БЕЛ в СУ

Явилите се на кандидатстудентския изпит по български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ ще трябва да размишляват върху мисъл на римския философ Сенека. Темата на есето е „Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли.“, а тестът е вариант № 3. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397.

Контролната тема пък бе „На света има само две трагедии – едната е да не получиш това, което искаш, а другата – да го получиш.“ (Оскар Уайлд).

Зам.-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова приветства кандидат-студентите и им пожела спокойна работа, успешно представяне и сбъдване на мечтата да бъдат студенти на Софийския университет.

Деканът на Факултета по славянски филологии и председател на изпитната комисия доц. Бойко Пенчев поздрави кандидат-студентите с техния

първи ден в най-стария университет в страната

и изрази увереността си, че това е само началото на един важен етап от техния живот, в който ще търсят знанието и себе си. Всичко започва обаче с един обикновен изпит, който няма да бъде нито първият, нито последният. Той призова кандидатите да запазят спокойствие и да бъдат концентрирани, за да не съжаляват за допуснати грешки.

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат следните специалности: „Философия”, „Философия” (на английски език), „Психология“, „Социология“, „Публична администрация“, „Културология“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Комуникационен мениджмънт“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Славянска филология“, „Българска филология“, „Балканистика“, „Румънска филология“, „Арменистика и кавказология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“, „Физическо възпитание и спорт“. С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват в специалност „Право“. С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалност „Европеистика“, а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език – в специалност „Регионално развитие и политика“.

Първата кандидатстудентска сесия продължава следобед

с устен изпит по теология и събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“.

В 12.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика ще започне конкурсният изпит за специалността „Музикални медийни технологии и тонрежисура“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 20. Изпитът се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации – аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

В същия час е и устният изпит за специалността „Теология“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 12.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.