Мишел Бачлет заговори за екологични бежанци

Мишел Бачлет заговори за екологични бежанци

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет призова международната общност да отвори канали за приемане на екологични бежанци, чиято поява е резултат от опустошителните ефекти на климатичната криза, замърсяването и разрушаването на жизнената среда в някои части на света, предаде ДПА.

Когато хората са принудени да бягат, защото тяхната околна среда вече не може да им осигури достоен живот, тласкането им да се върнат в подобна ситуация е не само безпринципно, но е и съвършено недалновидно, каза днес главната правозащитничка на ООН.
"Взаимосвързаните кризи на замърсяването, изменението на климата и биологичното разнообразие увеличават опасностите, засилват конфликтите, напрежението и структурните неравенства и правят хората все по-уязвими", каза Бачелет при откриването на 48-ата сесия на Съвета по правата на човека в Женева, отбелязва Франс прес.
"С увеличаването им тези заплахи за околната среда ще представляват най-голямото предизвикателство за упражняването на правата на човека на нашето време", каза тя, призовавайки политиците да действат.
Бачелет подчерта, че тази "тройна планетарна криза", свързана главно с човешката дейност, вече има широко и пряко въздействие върху редица права на човека, като "правото на нужната му храна, на вода, на образование, на жилище, на здравеопазване, на развитие и дори живот".
"Замърсяването, породено от същите неустойчиви модели на потребление и производство като изменението на климата, е причина за един на всеки шест случая на преждевременна смърт" по света, отбеляза тя.
През последните месеци сушите от Сенегал до Сибир изложиха милиони хора на риск, каза Бачелет на форума. Към това се прибавят огромните пожари и наводнения, станали по целия свят тази година, каза тя.
Членуващите в Съвета 47 страни ще обсъдят през идните седмици създаването на експертен орган за наблюдение на климатичната криза и отражението й върху човешките права в световен мащаб.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.