0

Н осителката на сребърен медал от олимпиадата в Рио де Жанейро Мирела Демирева се класира за финала в скока на височина на Игрите в Токио. Българката постигна квалификационната норма от 1.95 м при третия си опит и отново ще се бори за медал.

Носителката на сребърен медал от олимпиадата в Рио де Жанейро Мирела Демирева се класира за финала в скока на височина на Игрите в Токио. Българката постигна квалификационната норма от 1.95 м при третия си опит и отново ще се бори за медал.

31-годишната Демирева обаче имаше много тежка квалификация, в която й се наложи да направи 12 опита.

Тя се справи с началната височина от 1.82 м от трети опит, след което преодоля 1.86 м от първи. На 1.90 м тя скочи отново при третото си излизане в сектора, а на 1.93 м се справи от втория опит.

Личният рекорд на Мирела е точно 2.00 м, а през този сезон нейното най-добро постижение е 1.91 м на европейското отборно първенство от втора лига в Стара Загора. 

"Направих го, за да ви дразня", коментира с усмивка Демирева.

"Не се панирах след първите две грешки или поне се опитах. Беше изключително важно да се събера, защото иначе нямаше да скачам на финал. Исках този финал и дадох всичко от себе си. Ако искам да се боря за медалите, ще ми трябва лично постижение на финала. Вярвам, че понякога човек се готви цял живот за един опит в точното време и в точното място. Защо пък на мен да не ми се случи тук. Медалите ще бъдат решени с опити над 2 метра. Така и трябва, това е Олимпиада", каза още тя.

"Щастлива съм, това са пет години работа, постоянно искане, труд, както знаете можеш да се трудиш и да не реализираш потенциала си. Щастлива съм, че съм тук и мога да скачам във финала. В крайна сметка имам шанс (за медал)", добави Демирева.

Пресявките продължиха над два часа, а за финала се класираха 14 състезателки.

"Тежко беше, но все пак това е Олимпиада. Първите 14 влязоха във финала. Условията бяха еднакви за всички. Аз се чувствам добре. Този сезон търся ритъма си в скока. Но в крайна сметка имам шанс, на писта съм и ще дам всичко от себе си. Работила съм много. Стискайте ми палци", коментира българката.