Минусовите температури стреснаха производителите на череши в Кюстендилско

Минусовите температури стреснаха производителите на череши в Кюстендилско

Плашат се от провал на реколтата

Минусовите температури стреснаха черешопроизводителите в Кюстендилско в четвъртък срещу петък през нощта. Измерени бяха -3 градуса, което е във фазата на цъфтене би довела до провал на реколтата.

„Сутринта като станах имаше слана, тревата беше побеляла. Ако и тази година измръзнат черешите, просто не знаем как ще се справим. Вече сме на ръба, положението е тежко и при нас, тепърва имаме пръскания, които отнемат не малко време и средства“, коментира производител от района на Драговищица.

От Института по земеделие в областния град, коментираха, че е важно ниските температури да не продължат и през следващите дни. „Едно е да е било студено един час, друго пет часа през нощта. Огромен проблем за черешите ще е, ако температурите паднат до – 3 градуса след десетина дни, когато ще са в масов цъфтеж. Това би довело до унищожаване на плода”, коментира и Димитър Сотиров, който е зам.-директор на Института по земеделие-Кюстендил. По негови думи не малка част от кайсиите, прасковите и джанките вече измръзнаха заради студа и падналия сняг в края на март в региона.

Само преди година заради студовете през месец април реколтата от череши беше провалена в Кюстендилско, а местните овощари понесоха загуби за хиляди левове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.