„Минорният“ свят на Йордан Кацамунски в „Арте“
2

„Минорният“ свят на Йордан Кацамунски в „Арте“

Изложба живопис за 5-годишнината от кончината на именития художник Йордан Кацамунски (1943-2015) представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 от 20 ноември до 8 декември. Вернисажът ще е в петък от 16.00 до 19.00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

„Живописта на Йордан Кацамунски ни връща към ценност, позабравена в съвременното изкуство – съзерцанието. В неговите картини времето тече в някакъв неопределен, забавен каданс, при който не „случването”, а „пребиваването” са от значение за пълноценното разшифроване на образа“, казва за творчеството му проф. Чавдар Попов. Дълбоко спотаените преживявания, неафиширани чрез разказ или фабула, са в основата на емоционалното възприятие. От особено значение при Кацамунски е своеобразната аскетичност на живописните тоналности. Външно пестеливи, но вътрешно богато и разнообразно нюансирани като тон и фактура, монохромните гами се простират в диапазона на приглушените „минорни” стойности. Тези качества на живописта на Кацамунски създават особена атмосфера, която сякаш потапя зрителя в дълбок унес. Енигматично „затворени” в себе си самотни фигури, смълчани интериори, фино подредени предмети с деликатни цветови и композиционни акценти, безлюдни пейзажи, в които оголените силуети на дърветата са композирани в някаква ненатрапчива, но осезаема ритмика, са сред предпочитаните мотиви на автора. Изразността на картините напомня за сецесиона, но съдържа в себе си и нещо от финеса на източната тушова живопис, категоричен е проф. Чавдар Попов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.