Национални курорти се обявяват за такива с решение на МС по предложение на министъра на туризма. Това приеха на първо четене депутатите в Закона за туризма.

В законопроекта се предвижда още министърът на туризма и министърът на здравеопазването да уреждат критериите на които трябва да отговарят курортите за да бъдат обявени за национални. Също така се категоризират ски пистите и се  създава на комисия за сложността и безопасността им, като проверките ще се извършват по време на експлоатацията им. Създава се и комисия за вписванията на ски училищата. Една от най важните цели на законопроекта е да се оптимизират процедурите по регистрацията на туроператорите и туристическите агенти, категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене. В тази връзка се предлага Експертната комисия по категоризация и сертификация на туристическите обекти да се раздели на две комисии - по категоризация и по сертификация.

Също така с текстовете се дават нови правомощия на общинските съвети. Те ще имат право да зонират курортите – коя част да бъде шумна, коя за отдих и коя за културен туризъм. 

От БСП заявиха, че ще се  въздържат при гласуването, защото в  Закона имало положителни неща, но по- голямата част били спортни. Според Христо Проданов новите правомощия в ръцете на общинските съвети дават възможност за корупционни практики. Според него разделянето на комисите е положително, защото сега имало забавяне, но не подкрепят създаването на комисия за категоризиране на  ски училища, тъй като  това било към министерството  на младежта  и спорта, а не към туризма. Също така стана ясно, че подкрепят отпадането на възможността свободно да се упражнява професия ски учител, тъй като сега ще бъде само от ски училище.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък предрече хаос, ако промените станат окончателно факт. Той заяви, че правото само министърът на туризма да предлага националните курорти било туристическа диктатура. Също така имало информационно затъмнение. "Мога да ви кажа, че ще се стигне до както има една приказка народна "Бой на негри в тъмна нощ". Няма да има никаква информираност", заяви той. Според него този текст ще поражда корупция и такъв текст в 21 век е недопустим.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че не приема тезите, че няма как нейното ведомство да отговаря за националните курорти, тъй като то било основен двигател в сектора. Тя припомни, че повече от три години се обсъжда този законопроект в частта за статута на националните курорти, която е основна в този законопроект.

"Изключително важно е да има ясен правен статут, що е то национален курорт и какви са правата и задълженията, свързани както с неговия облик, така и с инфраструктурата, рекламата и с предлагането на конкретните туристически продукти", заяви Ангелкова.

След това в кулоарите министърката уточни, че за първите 9 месеца на годината имаме над 7, 8 млн. чуждестранни туристи, което е само 0, 8 % спад. По думите й през 2014 г., когато било създадено ресорното министерство, туристопотокът бил над 6 млн. и 800 хил. За миналата година сме имали над 9 млн. и 200 хил. чуждестранни туристи, които са посетили България. "Това са фактите, това са цифрите. 34 % са приходите от международен туризъм. Тук не включвам приходите, които са постъпили в българската икономика от български граждани. За миналата година те са над 8 млн. и 400 млн. лв, кето е 34 % ръст, сравнено с 2014 г.", каза още тя. Според Ангелкова, независимо от трудностите сме постигнали добри резултати. Според нея се опитват манипулациии и внушения да се прехвърлят към сектора на туризма. В заключение даде да се разбере, че промените в Закона не са приумица на министъра на туризма и, че още от първия ден министерството работи по темата за националните курорти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов пред Меркел: Преодоляваненто на коронавируса е невзъможно без съвместни усилия

„Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщиха от "Дондуков" 1.

БСП ще сезира КС за следенето на телефоните без съдебно разрешение

БСП има намерения да сезира Конституционния съд за следенето на телефоните на гражданите без съдебно разрешение. Това коментира пред Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. Поводът пък е текст от закона за извънредното положение, с които се въвежда възможнсостта полицията да използва трафичните данни от телекомите, за да следи чрез мобилните телфони дали гражданите спазват карантината за коронавируса.